Rootsi kaitseminister ei pea aktuaalseks liitu Soomega

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rootsi sõdurid.
Rootsi sõdurid. Foto: AP / Scanpix

Rootsi kaitseminister Peter Hulqvist ei kiirustanud laupäeval nõustuma oma Soome kolleegi Carl Haglundi ettepanekuga vajadusest sõlmida kahepoolne kaitseliit.

«Ei, ma pole valmis tulevikust sel moel rääkima. Räägin pigem igast konkreetsest sammust, kui oleme neis üht meelt ja valmis edasi liikuma. Tahan siiski öelda, et meie plaanid kaitsekoostöö suhtes on kindlad ja pikaajalised,» ütles Hultqvist usutluses ajalehele Helsingin Sanomat.

Hultqvisti sõnul võtab Rootsi koostöö arendamist tõsiselt.

«Olen äärmiselt selgelt väljendanud, et pean seda prioriteetseks ja strateegiliselt tähtsaks küsimuseks. Kuid üksnes nii kaugele olen valmis minema,» jätkas minister.

Hultqvist ei soovinud prognoosida, kuidas uus valitsus asjasse suhtub.

«Usun, et parim viis seda küsimust käsitleda on liikuda edasi samm-sammult ja süvendada koostööd. Sel moel süvendame samm-sammult ka usaldust. Konkreetsetest sammudest võime rääkida selles taktis, nagu neid astutakse. Ma ei soovi hakata arutlema, mida see tulevikus võib tähendada,» lisas minister.

Soome kaitseministri Haglundi hinnangul on Soome ja Rootsi kaitsekoostöö süvenenud sellise kiirusega, et riikide mere- ja õhujõud võiksid ühineda juba 2020. aasta paiku.

Soomel ja Rootsil võiks olla lausa ühiseid allveelaevu, lausus ta laupäeval usutluses Soome rootsikeelsele ajalehele Hufvudstadsbladet.

Haglund ütles lehele, et näeb kaitse ühendamises tohutut potentsiaali.

«Belgia ja Holland on ühendanud oma mereväed ja meil on võimalus teha sama. Belgia ja Holland on tõsi küll NATO maad – Soome ja Rootsi peaksid sõlmima kahepoolse kaitseliidu,» sõnas Haglund, avaldades lootust, et see teema kirjutatakse sisse järgmisse valitsusprogrammi.

Kahe riigi merevägede koostöö tihendamist on pakkunud varem Rootsi kaitseväe juht Sverker Göranson, kes ütles novembris ajalehele Expressen, et Soome ja Rootsi mereväel võiks üheksa aasta pärast olla ühine juhatus ning koostöösse võiks kaasata ka teisi riike.

Haglund näis minevat sellest kaugemalegi, kuigi ta novembris nimetas Göransoni plaani auahneks. «On tore, et Rootsi ülemjuhatajal on auahne visioon riikide ühisest koostööst,» ütles Haglund tollal.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles