Prantsusmaa paneb täna esimesed mustlased lennukile

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil mustlaspõgenikud.
Pildil mustlaspõgenikud. Foto: SCANPIX

Prantsusmaa alustab täna umbes 700 Rumeenia ja Bulgaaria mustlase maalt väljasaatmist, teatab uudistevõrk AFP.


Esimesed 79 mustlast, kes nõustusid niinimetatud vabatahtliku naasmise protseduuriga, pannakse täna pärastlõunal Bukaresti lennukile. 26. augustil kavatsetakse veel 132 lennutada Lääne-Rumeeniasse Timisoarasse ja 160 pealinna Bukaresti. Iga vabatahtlikult lahkuv täiskasvanu saab 300 (4694 krooni) ja laps 100 eurot (1565 krooni).

Prantsusmaa valitsus kinnitas, et kõiki tagasisaatmise juhtumeid vaadeldi eraldi. Välisministeeriumi teate kohaselt järgisid nad mustlasi tagasi saates ELi reegleid, mis lubavad vaba liikumist piirata juhul, kui see kujutab ohtu avalikule korrale, julgeolekule või tervisele.

Prantsusmaa siseminister Brice Hortefeux kohtub tuleval nädalal mustlaste küsimuses mitme kõrge Rumeenia ametnikuga, sealhulgas ka mustlaste integratsiooni riigisekretäri Valentin Mocanuga.

Rumeenia välisminister Teodor Baconschi teatas, et muretseb ksenofoobsete reaktsioonide pärast. «Majanduskriisi kontekstis valmistavad mulle muret populismi ja ksenofoobsete reaktsioonide riskid,» rääkis ta intervjuus Radio France Internationali Rumeenia versioonile.

Mullu saadeti Prantsusmaalt tagasi Rumeeniasse ja Bulgaariasse umbes 10 000 mustlast, nüüd alguse saav kojuläkitamine on tänavu esimene selline kampaania. Suurem osa möödunud aastal tagasisaadetuist tulid aga mõne aja pärast tagasi, sest ELi kodanikena on neil õigus vabalt mööda ühendust ringi reisida.

Praeguse seisuga elab Prantsusmaal umbes 15 000 Ida-Euroopa päritolu mustlast.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles