Merkel kritiseeris karmisõnaliselt Venemaad

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saksa kantsler Angela Merkel
Saksa kantsler Angela Merkel Foto: SCANPIX

Saksa kantsler Angela Merkel kritiseeris pühapäeval karmisõnaliselt Venemaad, öeldes, et Kremli toetus Ukraina idaosa separatistidele tekitab probleeme mitte ainult Kiievile, vaid ka Gruusiale ja Moldovale.

Merkel ütles väljaandele Die Welt am Sonntag, et «Ukraina territoriaalse terviklikkuse ja suveräänsuse rikkumist Venemaa poolt ei tohi lubada jätkuda».

Ta tõrjus ka Venemaa kriitikat mitme Ida-Euroopa riigi suhtes, öeldes, et «Moldova, Gruusia ja Ukraina langetasid oma suveräänsed otsused allkirjastada assotsiatsioonilepe Euroopa Liiduga ning nüüd tekitab Venemaa neile riikidele raskusi».

Lisaks sellele püüab Venemaa enda huvidest lähtudes panna ka osa Balkani lääneosa riikidest poliitilisse ja majanduslikku sõltuvuse Moskvast.

Saksa kantsleri sõnul on NATO juba astunud vastusamme, turvates Balti riikide õhuruumi, moodustades kiirreageerimisjõud ning tugevdades sõjalist koostööd Poola ja Taaniga.

Merkel ütles, et vajaduse korral annab allianss Eestile, Lätile ja Leedule sõjalist abi.

Merkel võttis sõna seoses endisete Saksa liidukantslerite Helmut Schmidti, Helmut Kohli ja Gerhard Schröderi üleskutsetega Venemaaga leplikum olla. Ta rõhutas, et Euroopa ühine vastus Venemaa tegevusele on õigustatud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles