Netanyahu: palestiinlased tahtsid rahukõnelustele lõpu teha

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iisraeli peaminister Benjamin Netanyahu
Iisraeli peaminister Benjamin Netanyahu Foto: SCANPIX

Lähis-Ida rahukõnelused ebaõnnestusid varem sel aastal, kuna palestiinlased tahtsid nende lõppemist, väitis Iisraeli peaminister Benjamin Netanyahu pühapäeval

Iisraeli valitsusjuht ütles Washingtoni mõttekojale saadetud läkituses, et «kõnelused lõppesid, kuna palestiinlased tahtsid nende lõppemist».

Netanyahu lisas, et Palestiina liidrid «ei ole lihtsalt valmis» seisma vastu vägivallale, mida saadab korda nende enda rahvas.

Igasugune lepe peab kindlustama «turvalise rahu» Iisraelile, rõhutas Neatanyahu läkituses Sabani foorumile.

«Ei saa olla rahu ilme tõelise julgeolekuta, ja ei saa olla julgeolekut ilma IDFi pikaajalise kohalolekuta, et seda tagada,» ütles valitsusjuht viitega Iisraeli kaitseväele.

Eelmise ebaõnnestunud rahupüüdluse ajal keeldusid palestiinlased järjekindlalt arvestamast Iisraeli legitiimsete julgeolekumuredega, sõnas Netanayahu.

Pärast ennetähtaegsete valimiste väljakuulutamist avaldas Netanyahu lootust, et nende tulemusena saab ta laiapõhjalise mandaadi tugeva ja stabiilse valitsuse moodustamiseks, mis suudab kaitsta «juudiriiki neil rahututel aegadel».

Uuel valitsusel tuleb langetada mõned karmid otsused, lisas ta.

Iisraeli valitsusjuhi videoläkituse järel foorumil esinenud USA välisminister John Kerry ütles, et ta ei kavatse alla anda ning teeb kõik Lähis-Ida rahukokkuleppe saavutamiseks.

Ta rõhutas taas, et praegune status quo Iisraeli-Palestiina suhetes ei ole jätkusuutlik, lisades, et «jätkuvad rahutused on toonud uusi traumasid kõigile».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles