Kariibi mere saartel levib Chikungunya viirus

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Chikungunya viirushaiguse üheks sümptomiks on lööve
Chikungunya viirushaiguse üheks sümptomiks on lööve Foto: Wikipedia.org

Kariibi mere saartel levib juba mõnda aega Chikungunya viirus, mida levitavad Aedes perekonna sääsed.

Haiguse nimetus tuleneb Ida-Aafrika põlishõimu makonde keelest, sest just nende elupiirkonnas leiti seda haigust esmakordselt, edastab mtv.fi.

Chikungunya tähendab makonde keeles kummargil käima. See haigus on oma sümptomitelt sarnane Dengue`i palavikuga, kuid see tekitab ka liigesvalu, mille tõttu püsti asendis käimine on raske.

 Chikungunya viirushaigus on ravitav, kuid sellega kaasnevad väga tugevad valud.

Kariibi mere saartel on levinud ka Dengue palavik, kuid kohalike sõnul on Chikungunya märgatavalt raskem haigus.

Lisaks tugevatele valudele kaasnevad Aedes sääskede levitatava haigusega kõrge palavik ja lööve.

Meditsiinitöötajate andmetel sai Chikungunya viiruse epideemia alguse Kariibi idaosas asuvalt väikeselt St. Martini saarelt.

Dominikaani Vabariigis on Chikungunya viirushaigusse nakatunud juba pool miljonit inimest. Palju nakatunuid on ka Puerto Ricos ja Neitsisaartel. Kuubal siiski epideemiat veel täheldatud ei ole, seal on vaid kümmekond haigestunut.

Tervishoiueksperdid soovitavad Kariibi mere piirkonna elanikel ja turistidel kaitsta end pikkade varukatega särkide ning pikkade pükste kandmisega. Samuti tasuks kasutada sääsetõrjevahendeid.

Wikipedia: Chikungunya haiguse inkubatsiooniperiood kestab 1–12 päeva, keskmiselt kaks kuni kolm päeva. Selle sümptomid on kuni 40 °C palavik, tähnilis-sõlmeline lööve kehal, jäsemetel ja limaskestal ning tugev liigesvalu.

Sümptomiteks on ka peavalu, iiveldus, oksendamine ja osaline maitsetundlikkuse kaotus.

Tüüpiliselt kestab palavik kaks päeva ja lõpeb siis järsult. Samas kestavad teised sümptomid, liigesevalu, tugev peavalu, insomnia ja nõrkus veel umbes viis kuni seitse päeva.

Seda haigust põdenutel võib liigesevalu olla ka aastaid hiljem.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles