Briti uurija: Soomes alahinnatakse äärmusluse ohtu

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mässulised GRADi raketisüsteemiga Süürias.
Mässulised GRADi raketisüsteemiga Süürias. Foto: SCANPIX

Põhjamaad on üks suurimatest probleemsetest aladest Euroopas, kinnitas radikaliseerumist vastustava Quilliam Fondi juht Haras Rafiq YLE uudistele.    

Quilliam Fondi hinnangul on Põhjamaades miski asi mäda. Äärmuslik Islamiriik (IS) tutvustab end brittidele mõeldud propagandavideotes täiesti avalikult. Kui võrrelda Süüriasse ja Iraaki suunduvate äärmuslaste arvu riigis elavate moslemitega, siis meelitab see Soomest rohkem inimesi kohale kui Suurbritanniast.

«Soome on Euroopa probleemsetest piirkondadest üks halvimaid. Mässuliste osakaal riigis elavate moslemitega võrreldes on enam kui kolm korda suurem kui Suurbritannias,» rääkis Rafiq.

Ta ei usu, et tegemist on juhusega, vaid pigem on Soomes tehtud vigu. «Põhjamaades pole tahetud vaenuõhutajaid tuvastada. Mõnikord on omavahel segatud nende islamiäärmuslik sõnum ja normaalne islam. Kui räägin radikaliseerumise vastu, siis kuulen sageli, et ma pole õige moslem. Islam on 1,6 miljardi inimese religioon, islami moderne poliitiline ideoloogia.»

Ühendkuningriigis elab 2,8 miljonit moslemi, Soomes on neid maksimaalselt 60 000. Soomest on Süüriasse ja Iraaki sõdima läinud umbes 40, Suurbritanniast 500 ja Prantsusmaalt enam kui 900 inimest.

«IS tahab näidata, et kui demokraatia hällis kasvanud ja mõõdukuse poolest tuntud britid võivad radikaliseeruda, siis saab seda teha kõigiga. Briti aktsendiga rääkivast Džihaadi Johnist on tehtud kaubamärk.»

Rafiq soovitab pöörata rohkem tähelepanu sotsiaalmeediale ja foorumitele, astudes aktiivselt vastu värbamisele.

«Igale internetis radikaalselt meelt avaldavale isikule tuleb panna vastu 20 inimest, kes esitavad talle väljakutse aatelisel, teoloogilisel ja intellektuaalsel tasemel. Selline tegevus peab olema organiseeritud, kuid algatus peab tulema kodanikuühiskonna, mitte valitsuse tasandilt.»

Quilliami Fondi seisukoha järgi peitub eduka radikaliseerumise vastase töö võti koostöös äärmuslust vastustavate moslemite ja põhielanikkonna vahel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles