Erdoğan muudab kohustuslikuks osmanitürgi keele õpetamise

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Türgi president Recep Tayyip Erdoğan pealinnas Ankaras kooli külastamas.
Türgi president Recep Tayyip Erdoğan pealinnas Ankaras kooli külastamas. Foto: SCANPIX

Türgi president Recep Tayyip Erdoğan lubas täna, et keskkoolides muutub kohustuslikuks araabia tähestikku kasutava osmanitürgi keele õpetamine, riigipea sekularistlike kriitikute sõnul muutub Erdoğani programm aina islamistlikumaks.

Osmanitürgi keelest loobus 1928. aastal kaasaegse Türgi rajaja Mustafa Kemal Atatürk, kes asendas araabia tähestiku ladina tähestikuga. Atatürk puhastas keele ka paljudest araabia, pärsia ja kreeka päritolu sõnadest, et luua uus puhas ja kõnekeelele lähedasem türgi keel.

Kriitikute sõnul on Erdoğani lubadus osmanitürgi keele õpetamine koolidesse uuesti sisse viia veel üks katse Atatürki ilmalike reformide tühistamiseks.

Türgi riiklik haridusnõukogu, kuhu kuuluvad peamiselt Erdoğani islamistlike juurtega valitsuse liikmed, toetas nädalavahetusel osmanitürgi keele kohustuslikku õpetamist usukoolides ning valikainena tavakoolides.

«See ei ole võõrkeel. See on türgi keele vorm, mis ei aegu kunagi,» lausus Erdoğan.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles