UNICEF: 2014 on laste jaoks olnud kohutav aasta

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lapsed Süüria kodusõja piirkonnas Aleppos
Lapsed Süüria kodusõja piirkonnas Aleppos Foto: SCANPIX

ÜRO lastekaitseorganisatsioon UNICEF avaldas raporti, mille kohaselt on  praegune 2014. aasta olnud laste jaoks kohutav ja lootusetu. 

Raporti kohaselt kannatab kogu maailmas sõjaliste konfliktide tõttu ligi 230 miljonit last, edastab AFP.

UNICEF teatas, et sel aastal on pidanud 15 miljonit last Kesk-Aafrika Vabariigis, Iraagis, Lõuna-Sudaanis, Palestiinas, Süürias ja Ukrainas elama keset relvakonflikte ja vägivalda.

Osa neist lastest on sunnitud ka ise relva kandma ja kasutama.

Lisaks sõjalistele konfliktidele on laste elu mõjutanud ka haigused nagu Lääne-Aafrikas seni leviv Ebola, mis on paljudest lastest orvud teinud.

Konfliktide ja haiguspuhangute tõttu ei saa vähemalt viis miljonit last haridust.

«See aasta on lastele olnud murede ja kannatuste aasta. Konfliktides ja haigustes on palju lapsi kaotanud elu. Paljud neist on jäänud orbudeks, neid on vägistatud, piinatud, müüdud orjadeks ning röövitud. Lähiajaloost ei ole teada sama kohutavat aastat laste jaoks kui nüüdne, mil neil ei ole maailmas aina enam levivate julmuste tõttu õnnelikku lapsepõlve,» teatas UNICEFi juht Anthony Lake.

2014. aastal on lapsed sattunud ka inimröövide ohvriks. Nii juhtus näiteks Nigeerias, kus islamimässulised röövisid sadu teismelisi tüdrukuid seksiorjadeks.

Relvastatud äärmusrühmitused on röövinud lapsi, andes neile sõjalise väljaõppe ja sundinud neid võitlema.

Sel aastal on relvagrupeeringud teinud varasemast rohkem rünnakuid koolidele ja haiglatele. Koole on kasutatud ka propaganda ja ajupesu tegemiseks.

Lisaks sel aastal puhkenud kriisidele on veel niiöelda vanu kriise, mis ei ole lahenenud.

UNICEFi raportis mainitakse probleeme Afganistanis, Kongo Demokraatlikus vabariigis, Nigeerias, Pakistanis, Somaalias, Sudaanis ja Jeemenis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles