SBU: Ukraina kontaktgrupi kohtumine lükatakse ilmselt edasi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ukraina sõdurid armee uue sõjatehnika juures 6. detsembril.
Ukraina sõdurid armee uue sõjatehnika juures 6. detsembril. Foto: SCANPIX

Ukraina konflikti kolmepoolse kontaktgrupi teisipäevaks Minskisse plaanitud kohtumine jääb tõenäoliselt ära, ütles Ukraina julgeolekuteenistuse (SBU) uurimisosakonna ülem Vasõl Vovk, kes avaldas lootust, et kohtumine leiab aset 12. detsembril.

«Teisipäeval on kohtumise toimumine äärmiselt ebatõenäoline. Loodetavasti leiab kohtumine aset reedel, 12. detsembril. Usun, et siis saab kontaktgrupp kokku ja kõnelused annavad konkreetseid  tulemusi,» ütles Vovk esmaspäeval teleusutluses.

Isehakanud Luganski rahvavabariik teatas esmaspäeval, et kontaktrühm peaks tulema Minskis kokku 12. detsembril, mitte 9. detsembril nagu pakkus välja Kiiev.

«Ukraina pool kavandab kõnelusi 9. detsembril, kuid meie esindajad teisipäeval sinna ei lähe. Meie soovime kohtuda 12. detsembril, meie seisukohta jagavad ka meie naabrid Donetski rahvavabariigis,» ütles Luganski isehakanud võimude esindaja esmaspäeval.

Ukraina president Petro Porošenko on öelnud, et kontaktgrupp peaks kohtuma võimalikult ruttu, et 9. detsembril saaks relvarahu jõustada.

Isehakanud Donetski rahvavabariigi esindajad aga on öelnud, et tingimusi relvarahuks ei ole veel loodud.

Kontaktgrupi osapooled - Ukraina, separatistid, Venemaa ja OSCE - allkirjastasid 5. septembril Minskis relvarahuleppe. Kaks nädalat hiljem allkirjastati relvarahu jõustamise memorandum, ent sõjategevus ei ole Ida-Ukrainas sellest hoolimata peatunud.

Minski lepete kohaselt peaksid sõdivad pooled muuhulgas lõpetama kõigi relvade kasutamise ning lepped näevad ette vaenupoolte vahele kuni 30 kilomeetri laiuse demilitariseeritud puhvertsooni loomist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles