Raport: CIA valetas jõhkrate ülekuulamisvõtete kohta

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Senati raport CIA ülekuulamisvõtete kohta.
Senati raport CIA ülekuulamisvõtete kohta. Foto: SCANPIX

USA senat avaldas täna raporti, mis paljastab pärast 2001. aasta 11. septembri rünnakuid erinevates terroriaktides kahtlustatavate ülekuulamisel rakendatud jõhkrad piinamisvõtted.

Senati luurekomitee raporti teatel esitas CIA ameeriklastele oma ülekuulamisvõtete efektiivsuse kohta eksitavaid väiteid. Ülekuulamised olid raporti teatel halvasti korraldatud ning neil kogutud info ei olnud usaldusväärne.

President George W Bush valitsusajal hoidis CIA erinevais paigus väljaspool USAd kinni ligi sadat terrorismis kahtlustatavat. Nende ülekuulamisel kasutati informatsiooni kätte saamisel nii vangide piinamist veega, kui nende alandamist, löömist ja külmas ning unepuuduses hoidmist.

Raporti põhipunktid:

  • Karmide ülekuulamismeetodite abil ei kogutud kordagi sellist infot, mis oleks paljastanud otseseid ohuallikaid.
  • Mitte ükski väidetavast 20st ülekuulamise niinimetatud eduloost ei andnud tegelikult infot, mis olnuks luurele muude vahenditega kättesaamatu.
  • CIA jagas poliitikutele ja avalikkusele ülekuulamiste kohta eksitavat infot, et saada heakskiitu oma meetoditele.
  • CIA väitis, et üksi senaator ei olnud programmi vastu, ent see oli vale.
  • Programmi juhtimine ei olnud nõuetekohane.
  • Vähemalt 26 teadaolevast 119-st kinnipeetust olid alusetult vangi võetudt ning paljusid hoiti trellide taga oluliselt kauem, kui pidanuks.
  • Kahtlusaluste peal kasutati algusest peale agressiivseid meetoideid, kuigi CIA väitis, et ülekuulamiste alguses kasutati vähem jõhkraid meetodeid.
  • Kahtlusaluseid hoiti ärkvel kuni 180 tundi järjest, sealjuures pidid nad sel ajal sageli seisma, või olid sunnitud olema ebamugavates ja valu tekitavates asendites.
  • Waterboarding ehk nende näole vee valamine oli vangidele füüsiliselt otseselt kahjustav ning tekitas oksendamist ja krampe.

Senati komitee raport on üle 6000 lehekülje pikk ning esitab suurtes kogustes tõendusmateriale, ent avalikkuse ette jõuab vaid 480-leheküljeline kokkuvõte.

Raporti esitamine on viibinud, sest Washingtonis käis arutelu selle üle, kas taolist infot võib avalikkusele esitada.

2009. aastal ametisse asudes andis USA president Barack Obama CIA-le käsu ülekuulamisprogramm lõpetada. Sel aastal kommenteeris ta, et tema meelest olid al-Qaeda liikmetest vangide peal rakendatud ülekuulamisvõtted piinamiseks kvalifitseeruvad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles