Vene peaminister vastas juhtivate telekanalite küsimustele

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene peaminister Dmitri Medvedev
Vene peaminister Dmitri Medvedev Foto: SCANPIX

Vene peaminister Dmitri Medvedev vastas täna juhtivate Vene telekanalite küsimustele, kus esikohal olid majandusega seotud teemad.

Ülekannet sai vaadata Gazeta.ru võrguväljaande kaudu.

Vene peaministri Dmitri Medvedevi ennustuse järgi kerkib inflatsioonitase 2014. aastal 9 protsendini. Lisaks ütles ta, et ei välista korrektiivide tegemist 2015. aasta eelarvesse, kuid «praegu me seda ei tee».

Valitsusjuht rääkis rahvusvaluutas rublast ja selle kursist, millele avaldab mõju Vene-vastased sanktsioonid ja toornafta hind.

Medvedev ütles, et Vene Pank ja valitsus peavad hoidma silma peal spekulantide askeldamistel valuutaturul ning võtma kasutusele vastuabinõusid. Rubla nõrgenemisel on tema sõnul nii häid kui halbu külgi, kuid pikemas perspektiivis pole see riigi majandusele kahjulik.    

Peaminister tunnistas, et tema omab üksnes rublasid ja on seetõttu «elanikkonnaga ühes paadis».

Vene majandus kaotas sanktsioonide tõttu mitmeid miljardeid dollareid. Euroopa aga jäi sel aastal ilma 40 miljardist ja tuleval aastal kaotab 50 miljardit dollarit, väitis Vene valitsusjuht.   

Tänavu kasvab Vene majandus 0,4 protsenti, ennustas ta. Riik on keskmises perspektiivis eemalduma tarbetust impordist, märkis ta.   

Aasia turud on valmis tegelema Vene pankadele laenude andmisega, jutustas ta.

Juttu oli tervishoiureformist ja teaduse finantseerimisest. Ta nimetas tähtsaks ülesandeks täielikku üleminekut elektroonilisele aruandlusele ettevõtluse vallas. Lisaks rõhutas ta innovatsioonisektori arendamise vajadust majanduses.

Medvedev tunnistas, et kõrgtehnoloogilise sektori areng ei toimu nii ruttu kui tahaks. See on aga jätkuvalt prioriteetide, lisas ta.   

Ta mainis ka Krimmi küsimust. Medvedev rõhutas ülesannet integreerida Krimm Vene õigus- ja majandusruumi. Krimmis tuleb kehtestada kord, kuid mitte teiste regioonide arvelt. See projekt läheb maksma 680 miljardit rubla.     

Alates 1990ndate algusest on Venemaa kinkinud Ukrainale enam kui 80 miljardit dollarit.  

Ta avaldas lootust, et Ukraina maksab oma gaasivõla ära enne aasta lõppu. Kui Ukrainaga võla suhtes leppele ei jõuta, siis pöördub Venemaa Stockholmi kohtu poole.  

South Stream on külmutatud, tunnistas ta. Tema arvates võiks Türgi gaasiprojektiga liita ka teisi maid, mitte üksnes Euroopa Liidu liikmeid.   

Medvedev väitis, et Venemaa pole kellegagi liiga teinud, see polnud riigi valik, kuid osa partnereid üritab saavutada oma kitsaid omakasupüüdlikke eesmärke suhteid teravdades.

Medvedev kinnitas, et tema suhted USA presidendi Barack Obamaga on head. Küsimus on hoopis ebaadekvaatsuses ja ettearvamatus Ühendriikide administratsioonis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles