Vaenujalal riikide esindajad said kätte Nobeli rahupreemia

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Malala Yousafzai (paremal) ja Kailash Satyarthi  Oslos tseremoonial.
Malala Yousafzai (paremal) ja Kailash Satyarthi Oslos tseremoonial. Foto: SCANPIX

Norra pealinnas Oslos anti üle Nobeli rahupreemia, mida jagavad omavahel 17-aastane Pakistani koolitüdruk Malala Yousafzai ja 60-aastane indialane Kailash Satyarthi.

«Noor tüdruk ja vanem mees, üks Pakistanist ja teine Indiast, üks moslem ja teine hindu. Mõlemad sümboliseerivad ühtsust, mida maailm vajab enam. Vendlus riikide vahel!» ütles Norra Nobeli preemia komitee esimees Thorbjørn Jagland.

Tütarlaste hariduse eest võitlev Malala on kõigi aegade noorim nobelist. Kahe aasta eest tulistas Talibani liige teda islamistide vastaste sõnavõttude eest pähe.

Kailash Satyarthi on Mahatma Gandhi traditsioonide järgija, kes on juhtinud mitmeid rahumeelseid proteste laste ränga ekspluateerimise vastu rahalise kasu saamiseks.

Ta loobus 1980. aastal elektriinseneri karjäärist ja juhib sestpeale ülemaailmset võitlust laste orjastamise ja laste tööjõuna kasutamise vastu. Tänu tema rohujuuretasandi tööle on päästetud kümneid tuhandeid lapsorje ning töötatud välja edukas mudel nende rehabiliteerimiseks ja hariduse andmiseks.

Ka Satyarthi on elanud üle mitu tapmiskatset.

Malala hakkas tüdrukute hariduse eest välja astuma juba 11-aastaselt. Ta andis televisioonile usutlusi, kui Taliban tungis ema kodulinna Mingorasse, terroriseeris elanikke, ähvardas tütarlastekoolid õhku lasta ning sundis õpetajad ja õpilased burkat kandma.

2012. aasta 9. oktoobril sisenesid Talibani võitlejad koolibussi ja lasid Malalale kuuli pähe. Tüdruk jäi ellu tänu Pakistanis viibinud Briti arstide kiirele tegutsemisele. Ravi jätkus Suurbritannias.

Malala elabki praegu isa, ema ja kahe vennaga Birminghamis ning käib kohalikus koolis. Ta on saanud mitu inimõigusauhinda, seal hulgas Euroopa Parlamendi Sahharovi preemia ja USA Vabadusmedali.

Nobeli komitee otsus peegeldab diplomaatilise tasakaalu saavutamise katset. Selleks valiti välja üks aktivist Pakistanist ja teine Indiast, üks moslem ja teine hindu, üks vanem mees ja laste õiguste eest võitleja, teine koolitüdruk, kes sobiks tema kaitsealuste hulka.

Komitee sõnul oligi tähtis tunnustada India hindut ja Pakistani moslemit ühise võitluse eest hariduse nimel ja ekstremismi vastu. Auhinnasumma 8 miljonit eurot jagatakse kahe laureaadi vahel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles