Poola prokurörid nõuavad CIA salavanglate uurimiseks USA senati raportit

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Päikesetõus kurikuulsa Guantanamo vangla kohal.
Päikesetõus kurikuulsa Guantanamo vangla kohal. Foto: SCANPIX

Poola territooriumil väidetavalt asunud USA Luure Keskagentuuri (CIA) salavanglate küsimust uurivad prokurörid kavatsevad nõuda ligipääsu Ühendriikide senati raportile, mille kokkuvõte eile avaldati.

«Me kavatseme küsida Ameerika poolelt selle dokumendi originaali,» ütles Krakówi prokuratuuri pressiesindaja Piotr Kosmaty uudisteagentuuri PAP vahendusel.

«See on esimene sedavõrd kõrge USA valitsusasutuse dokument. Krakówi prokurörid tahavad seda juurdluse tarbeks kasutada,» sõnas ta.

Senati luurekomitee demokraatidest liikmed avaldasid viis aastat kestnud uurimise järel raporti CIA ülekuulamis- ja kinnipidamismeetoditest, mida agentuur Ühendriikide eelmise presidendi George W. Bushi administratsiooni ajal kasutas. Avalikuks tehti raporti 480-leheküljeline kokkuvõte.

Senati luurekomitee eesistuja demokraat Dianne Feinsteini sõnul ei andnud Bushi ajal kasutatud tõhustatud ülekuulamismeetodid, mis mõnedel juhtudel kujutasid endast piinamist, mingeid eriti kasulikke tulemusi.

Ehkki Poola ei ole kunagi ametlikult tunnistanud mõne CIA salavangla asumist riigi territooriumil, taunis Euroopa Inimõiguste Kohus juulis Poola osalust palestiinlase ja saudi piinamises riigi territooriumil.

Kohtunikud järeldasid üksmeelselt, et Poola tegi koostööd CIA-ga selle kurikuulsa röövimis- ja kinnipidamisprogrammi raames.

USA senati raportis märgitakse, et välisriikides tabati 119 isikut, keda hoiti seejärel CIA salajastes kinnipidamisasutustes. Raportis riike, mille territooriumil salavanglad asusid, ei nimetatud.

Meedia on varem kirjutanud, et salavanglad võisid olla Tais, Afganistanis, Rumeenias, Leedus ja Poolas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles