Läti ekspresident: Vene õhujõudude tegevus Läänemerel on ka luuramine

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Läti endine president Vaira Vike-Freiberga.
Läti endine president Vaira Vike-Freiberga. Foto: SCANPIX

Vene sõjalennukite lennud Läänemerel Läti, Eesti, Leedu ja Rootsi piiri lähedal on mitte ainult jõudemonstratsioon, vaid ka omamoodi luuretegevus, edastas portaal unian.net Läti ekspresidendi Vaira Vike-Freiberga sõnu Raadio Vabadusele.

Sarnaselt võib hinnata ka Läti merepiiri rikkumist Vene sõjalaevade poolt, ütles Vike-Freiberga.

«Läänemere regiooni riikide õhu- ja merepiiri rikkumisi Venemaa poolt nimetaksin ma jõudemonstratsiooniks - näe, vaadake. Vene relvajõud on võimsad ja kiired. Teisalt, see näeb välja nagu omamoodi luure - venelased kontrollivad, kui kiiresti (kui mitme sekundi või minuti jooksul) Läänemere regiooni riigid, NATO laevad või lennukid suudavad reageerida rikkumistele rahvusvahelistes vetes või õhuruumis. Selliseid manöövreid ei saa kuidagi nimetada sõbralikeks,» rõhutas Läti ekspresident.

Praegu juhib aastatel 1999-2007 Läti presidendi ametis olnud Vike-Freiberga rahvusvahelist Madridi klubi, kuhu kuuluvad rohkem kui saja riigi endised liidrid. Vike-Freiberga valdkonnaks on regionaalse julgeoleku probleemid ja võitlus kaasaegse totalitarismi vastu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles