Põhja-Korea saatis ameeriklasele ta kinnipidamise eest arve

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Merrill Newman
Merrill Newman Foto: SCANPIX

Põhja-Koreas 42 päevaks kinni peetud USA turist sai oma suureks hämmastuseks sellelt riigilt arve oma majutamise ja toitlustamise eest.

Põhja-Korea võimud arreteerisid 86-aastase Korea sõja veterani Merrill Newmani 2013. aasta lõpul kui ta oli Põhja-Koreas turismireisil, edastab nknews.org.

Juhtumist ilmunud raamatus «The Last P.O.W.» seisab, et Põhja-Korea saatis Newmanile Rootsi saatkonna kaudu üle 3000 dollari suuruse arve.

Newman oli Pyongyangis Janggakdo hotellis kuus nädalat vahi all.

«Põhja-Korea tahtis temalt saada 3241 dollarit Janggakdo hotellis sunniviisiliselt majutamise ja toitlustamise eest. Arve oli koostatud nii, et selles oli arvesse võetud ka kuus päeva, mil hotellitubadel olid madalamad hinnad ning ülejäänud päevad olid normaalhinnaga,» seisab raamatus.

Arve sees olid ka hommiku-, lõuna- ja õhtusöögid, mille hind oli kokku 591 dollarit. Magustoitude eest taheti ameeriklaselt saada 14 dollarit ning kadunud taldriku eest kolm dollarit.

Newmani sõnul ei ole tal Põhja-Korea ees mitte mingisuguseid võlgu ning seda summat ta ei maksa.

Newman osales Korea sõjas, mis kestis 1950 – 1953, USA eriüksuses, mis kandis hüüdnime Valged tiigrid. Ta koolitas kommunismivastaseid korealasi Põhja-Korea ranniku lähedal asuval Chodo saarel sissideks.

Olles 2013. aastal Põhja-Koreas turismireisil, küsis Newman kohalikult giidilt, et kas tal oleks võimalus saada kontakti Põhja-Koreas elavate Korea sõja veteranidega. Ta näitas ka kirjavahetust nende veteranidega, kes elavad Lõuna-Koreas.

Ameeriklase arvates olid need kaks asja põhjuseks, miks Põhja-Korea võimud ta kinni võtsid.

Põhja-Korea vabastas Newmani 2013. aasta detsembris ning talle ei esitatud süüdistust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles