Igor Taro Ukraina päevik: 10.12

Igor Taro
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: mediarnbo.org

«Vaikuse-päevad» Ida-Ukrainas on tähendanud tulevahetuste intensiivsuse olulist langust. Ukraina suurtükivägi hetkel vaikib, seda tunnistavad ka nn. separatistid. Venelased jätkavad kohati provotseerivat tuld.

Donetskis, Debaltseves ja Luganski oblasti kurikuulsal maanteel on venelased avanud kümneid kordi tule ukrainlaste positsioonide pihta. Kusjuures, vahendite valik oli lai - alates käsirelvadest kuni miinipildujate ja reaktiivsüsteemini Grad.

Mariupoli kandis lasid venelased taevasse neli drooni - kaks neist linna idapoolset serva ja kaks põhja pool Kalmiuse jõge pidi ukrainlaste positsioone vaatlema.

Ukraina armee teatel ei vasta nad venelaste tulele, kui see ei ohusta nende võitlejate ja kohalike elanike elu ja tervist. Samas, mõnes kohas on inimesed ikkagi viimase kahe päeva jooksul haavata saanud. Ukraina poolele on ka keerulisem oma lubadust rikkuda, kuna OSCE on kõikjal ninapidi juures. Venelased OSCE-l vabalt tegutseda ei lase ja keegi ei saa neid sundida, sest Venemaa ei tunnista neid enda omaks ja ebaseaduslikke relvarühmitusi on keeruline rahvusvahelise õiguse järgmisele sundida. Mõneti meenutab see olukord kevadet ja suve algust, kui ukrainlased sitsisid vaikselt oma positsioonidel ja talusid miinipildujatuld Girkini ja muude tegelaste bandede poolt. Kevadel oli asja mõte venitada ägeda lahingufaasi alguseni nii pikalt kui võimalik, et saada kokku võitlusvõimelised üksused. Võimalik, et hetkel on sama eesmärk. Lisaks viimases postituses mainitud tehnika-süstile sai Ukraina armee juurde ühe suurtükiväebrigaadi 152-mm torudega «Hüatsint». Neil kõigil on lillesortide nimed. Kõneldud on ka võimalikust uuest mobilisatsioonilainest.

Krimmi poolsaare kandist tuleb segaseid teateid. Ukraina allikad väidavad, et venelased on lahkunud mingitelt aladelt poolsaare administratiivpiiri taga, kus nad kontrollisid gaasitrassi hargnemispunkti. Justkui Ukraina piirivalve taastas seal mingi ala üle kontrolli, aga hämaraks jääb, mis meetoditega või kes siis sundis venelasi lahkuma.

Kui Ida-Ukraina konfliktipiirkonna viimast kaarti vaadata, siis lahingutegevuse märke on ilmselgelt vähem, kui varasematel päevadel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles