Donetski separatistid teatasid raskerelvastuse tagasitõmbamisest

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ida-Ukrainas vene poolel võitlevad tšetšeenid.
Ida-Ukrainas vene poolel võitlevad tšetšeenid. Foto: SCANPIX

Ukraina isehakanud Donetski rahvavabariigi võimud teatasid neljapäeval, et on alustanud oblasti lõunaosast raskerelvade äraviimist, Kiiev seda ei kinnita.

«Võitlejad on hakanud viima vabariigist ära suurtükke kaliibriga üle 100 millimeetri," ütles Donetski «parlamendi» asespiiker Deniss Pušilin uudisteagentuurile Interfax.

Ukraina riiklik julgeoleku- ja kaitsenõukogu pole separatistide raskerelvastuse tagasitõmbamisest teadlik. «Meil puudub taoline informatsioon,» ütles nõukogu pressiesindaja Andri Lõssenko.

Esindaja süüdistas mässulisi Ukraina sõjaväe positsioonide ründamises.

«Relvarahu esimest ja ainsat tingimust pole täidetud – suurtükkidest tulistamine pole peatunud. Relvarahu järgib ainult Ukraina pool,» sõnas Lõssenko.

Nende rünnakute tagajärjel hukkusid või said haavata mitmed Ukraina sõjaväe teenistujad, lisas ta.

«Kaotasime viimase 24 tunni jooksul kolm sõdurit, veel kaheksa sai viga,» ütles Ukraina riikliku julgeoleku- ja kaitsenõukogu pressiesindaja Andri Lõssenko.

Tegemist on Ukraina sõjaväe esimeste kaotustega alates ühepoolse relvarahu kehtestamisest teisipäeval.

Kolmapäeval selgus, et algselt 9. detsembriks kavandatud ja siis 12. detsembrile lükatud kolmepoolse kontaktgrupi järgmine konsultatsioonivoor lükkub määramata ajani edasi.

Pooled pidanuks sel kohtumisel kinnitama Minski kokkulepete täitmise kava ja graafiku. Kokkulepe näeb ette relvarahu ja raskerelvade rindejoonelt tagasi tõmbamist, mida jälgivad Euroopa Julgeoleku- ja Koostööorganisatsiooni (OSCE) vaatlejad.

Ida-Ukraina konfliktipiirkonnas kuulutati teisipäeval välja järjekordne relvarahu, mis on vaatamata vastastikustele süüdistustele selle rikkumises siiski suuresti pidanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles