Duumasaadik: Mistralide mitteüleandmine ei kahjusta Vene mereväge

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Vene mereväe kaitsevõimekus ei saa kahjustada, kui Prantsusmaa keeldub helikopterikandjate Mistral üleandmisest, ütles Vene riigiduuma kaitsekomisjoni esimees Vladimir Komojedov.

Küll aga mõjutab keeldumine püsivalt Prantsusmaa mainet, sõnas Komojedov.

«Loomulikult viivitab Prantsusmaa Mistralide üleandmisega tahtlikult. Minu hinnangul peaksime rahulikult ootama lepingu kehtivuse lõppemiseni. Kui helikopterikandjaid õigeks ajaks üle ei anta, siis peaks Venemaa esitama Prantsusmaale trahvinõude lepingu mittetäitmise eest,» ütles komisjoni esimees.

Mistral-klassi dessantlaev-kopterikandjate puudumine ei kahjusta Vene mereväe kaitsevõimekust, rõhutas Komojedov.

Le Parisien'i andmetel peab Prantsusmaa Venemaale tagastama 1,2 miljardi euro suuruse lepingu makse.

«Ausalt öeldes suudab merevägi rahulikult tegutseda ka ilma taolise laevata ning selle kaitsevõimekus ei saa üldse kahjustada; seevastu teadvustab terve maailm endale Prantsusmaa määritud mainet, mis allus USA ja NATO liikmesriikide survele,» leidis ta.

Vene laevatehased suudavad Mistralidele kulutatud rahaga ehitada sarnaseid laevu, lisas admiral. «Olen vägagi teadlik ühendatud laevaehituskorporatsiooni USC võimekusest kopterikandjaid ehitada ja nad teevad seda isegi paremini kui Prantsuse laevatehased,» rääkis ta. «Nad suudavad lisaks rannikualadele seilata ka maailma ookeanidel.»

Prantsuse ajalehe Le Parisien'i andmetel peab Prantsusmaa Venemaale tagastama 1,2 miljardi euro suuruse lepingu makse. Lisaks võib diplomaatide hinnangul Venemaa nõuda lepingu alusel ühe laeva üleandmisega iga viivitatud päeva kohta 800 miljonit eurot.

Riigid sõlmisid lepingu kahe helikopterikandja müügiks Moskvale 2011. aastal.

Lepingu kohaselt pidanuks Prantsusmaa esimese Mistrali Venemaale üle andma novembri lõpuks, kuid üleandmine venib.

Prantsuse president François Hollande ütles septembris, et Mistralide Venemaale üleandmine sõltub olukorrast Ukrainas. Novembri lõpus tõdes ta, et olukord Ukrainas seda ei võimalda.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles