Moskva patriarhaadi soovitused migrantidele: ära karju ja ära vehi kätega

Toomas Randlo
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Moskva patriarhaadile alluv vene õigeusu kirik (VÕK) andis välja sisserändajatele mõeldud õpiku, mis jagab juhtnööre, kuidas Venemaal elades käituma peaks.

Õpik «Vene keel, ajalugu ja Vene seadusandluse alused» juhendab migrante, kuidas avalikus kohas käituda ning kohalike elanikega konflikte lahendada. «Kõige tähtsamad reeglid ühistranspordis: ära räägi valjusti, ära vehi kätega ja ära tõuka,» vahendas Raadio Vaba Euroopa õigeusu kiriku õpiku soovitusi.

Õpikus seisab, et konflikti korral tuleb hoiduda ähvardamisest või vägivalla kasutamisest. «Lahenda konflikte rahumeelselt dialoogi pidades, sest muidu nähakse sind vaenlasena, kellega pole vaja rääkida, vaid kakelda.»

Samuti ei tohi muusikat valjusti kuulata. «Vali muusika ja lärmakad kambad on halvad, sest need takistavad teistel inimestel töötada ja lõõgastuda,» seisab õpikus.

Raamat õpetab ka, et naisi tuleb kohelda austusega. «Venemaal on palju õnnetuid perekondi ja vallalisi naisi, sest paljud mehed surevad noorelt või langevad sõdades ning konfliktides. Aga vene naised hindavad end kõrgelt ja vajavad austust. Kui keegi neid solvab, siis nende meessoost sugulased ja riik kaitsevad neid.»

Õpikud on suunatud sisserändajatele, kes soovivad Venemaal töötada ning peavad seetõttu vene keele, ajaloo ja kodanikuõpetuse eksamid läbima. Uus seadus muudab need eksamid tuleva aasta algusest kohustuslikuks.

1700 õpikut on juba jagatud kodanikuühendustele, mis tegelevad sisserändajatega ning valmistavad neid eksamiteks ette.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles