Kuus endist Guantánamo Bay vangi alustab Uruguays uut elu

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Guantánamo vangide kohtlemine on pälvinud kõva kriitikat.
Guantánamo vangide kohtlemine on pälvinud kõva kriitikat. Foto: Reuters / Scanpix

Kuus endist Guantánamo Bay sõjaväevangla kinnipeetavat vabastati täna Uruguay haiglast ning toimetati ajutisse elukohta.

«Nüüd alustavad nad võimalikult normaalset elu,» sõnas meestele ajutise elukoha võimaldanud PIT-CNT ametiühingute liidu esindaja Fernando Gambera.

Neli süürlast, palestiinlane ning tuneeslane hakkavad elama pealinnas Montevideos.

Eksvangid saabusid Uruguaysse vastavalt USAga sõlmitud kokkuleppele.

Kõik kuus isikut vangistati kahtlustatuna sidemetes islamiäärmuslaste rühmitusega Al-Qaeda, kuid neile süüdistusi ei esitatud kunagi.

Uruguay president José Mujica nõustus humanitaarkaalutlustel Guantánamo vangide vastuvõtmisega tänavu aasta alguses, kuid nende üleandmise protsess viibis kuni riigi hiljutiste presidendivalimiste lõppemiseni.

Pärast vabastamist jääb Kuuba idaosas asuvasse sõjaväevanglasse veel 136 isikut. Viimati oli seal nii vähe kinnipeetavaid 2002. aasta jaanuaris.

Mehed hakkavad Uruguays õppima hispaania keelt ning osalema erinevatel ametikursustel.

Endised vangid ei tohi seoses julgeolekuohuga kolida tagasi oma kodumaale, vaid peavad oma perekondadega elu alustama mujal.

Mehed on olnud range järelvalve all nende enda ohutuse tagamiseks, teatas Uruguay siseministeerium.

Praeguseks kolmekümnendates ning neljakümnendates eluaastates isikud olid 2002. aastal esimeste Guantánamosse saadetud isikute seas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles