CIA direktor kaitses agentuuri tegevust

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA Luure Keskagentuuri (CIA) direktor John Brennan
USA Luure Keskagentuuri (CIA) direktor John Brennan Foto: SCANPIX

USA Luure Keskagentuuri (CIA) direktor John Brennan kaitses neljapäeval antud pressikonverentsil agentuuri süüdistuste eest, kuid tunnistas ka vigu.

Brennan avas harukordse pressikonverentsi, meenutades 2001. aasta 11. septembri rünnakute õudusi, oma agentuuri soovi selliseid asju tulevikus ära hoida ja fakti, et CIA töötajad olid esimesed, kes Afganistani sõjas võitlesid ja oma elu ohverdasid.

CIA juhi sõnul tegi agentuur palju asju õigesti ajal, mil lihtsaid vastuseid ei olnud. Ent ta tunnistas, et CIA ei olnud tollal valmis kahtlusaluste kinnipidamiseks ja ülekuulamiseks.

«Me ei olnud valmis,» lausus Brennan. «Meil oli vähe kogemusi kinnipeetavate majutamiseks väga vähesed oli välja õpetatud üle kuulama.»

Ta möönis, et mõned agentuuri töötajad kasutasid jälestusväärseid ülekuulamismeetodeid, ning on teadmata, kas nõndanimetatud tõhustatud meetodite abil õnnestus terrorikahtlusalustelt kasulikku teavet kätte saada.

«Olen juba öelnud, et meie kontrollid on näidanud, et kinnipidamis- ja ülekuulamisprogramm on andnud kasulikke luureandmeid, mis on aidanud Ühendriikidel rünnakuplaane nurjata, terroriste kinni võtta ja elusid päästa,» lausus Brennan agentuuri peakorteris antud presikonverentsil.

«Kuid olgu selgelt öeldud. Me ei ole järeldanud, et just programi raames kasutatud EIT (enhanced interrogation techniques - tõhustatud ülekuulamistehnika) oli see, mis võimaldas meil saada kasulikku teavet neilt kinnipeetavatelt, kelle peal seda kasutati. Põhjuse ja tagajärje seos EIT kasutamise ja kinnipeetavalt kasuliku info saamise vahel on minu hinnangul teadmata.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles