CIA piinamisraport antakse välja raamatuna

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
John Brennan
John Brennan Foto: SCANPIX

USA Luure Keskagentuuri (CIA) julmi piinamis- ja ülekuulamistehnikaid käsitlev raport antakse välja raamatuna.

Selle annab välja USA kirjastus Melville House põhjendades, et ameeriklastel on õigus CIA tegevusega kursis olla, edastab AFP.

Kirjatuse arvates peaks umbes 500-leheküljeline raamat jõudma müügile 31. detsembril. Raamatu hind on 17 dollarit (14 eurot).

CIA juht John Brennan tunnistas, et osa CIA agentidest kasutas ülekuulatavatel peal liiga karme võtteid, milleks neil õigust ei olnud.  Sellised võtted olid näiteks  veega piinamine ja sundsöötmine. Samuti pimedasse ükskikkongi paigutamine pikaks ajaks ning väga vali muusika.

CIA juhi sõnul on agentuur oma töömeetodid üle vaadanud ja uuendanud ning tulevikus ei peaks enam sarnased juhtumid korduma.

Brennani selgituse kohaselt ei olnud CIA töötajad valmis terroriorganisatsiooni Al-Qaeda kahtlusaluste terroristide ülekuulamiseks pärast  11. septembri 2001. aasta terrorirünnakuid.

Kahtlusaluseid kuulasid üle ka need agendid, kel puudusid kogemused ja oskused.

Brennan rõhutas, et CIA ei varjanud oma tegevust ega valetanud  ei avalikkusele ega ka USA valitsusele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles