CIA kiri näitas agentuuri kahtlusi Iraagi sõja põhjenduste suhtes

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
2008. aastal jagatud The New York Timesi libaväljannae kuulutas, et «Iraagi sõda on lõppenud»
2008. aastal jagatud The New York Timesi libaväljannae kuulutas, et «Iraagi sõda on lõppenud» Foto: Reuters / Scanpix

USA Luure Keskagentuur (CIA) tegi avalikuks kirja, mis näitas Ühendriikide luure sügavaid kahtlusi seoses osaga president George W. Bushi põhjendustest Iraagi sõja õigustamisel.

2003. aasta märtsi sissetungi eel väitis tollane asepresident Dick Cheney, et 2001. aasta 11. septembri terrorirünnakutes osalenud Mohammed Atta kohtus enne rünnakuid Prahas Iraagi spiooniga.

Väidetavale kohtumisele viidati kui tõendile võimalikest sidemetest Iraagi diktaatori Saddam Husseini ning New Yorgi ja Washingtoni terroriünnakute vahel.

Kuid selle aasta märtsis USA senaatorile Carl Levinile saadetud ja nüüd avalikustatud kirjas ütles CIA direktor John Brennan, et agendid väljendasid raportiga seoses tõsist muret. Kirjas on öeldud, et USA agentidel ei olnud tõendeid Atta viibimisest Prahas, kus ta väidetavalt pidi kohtuma Iraagi agendi Ahmad Khalil Ibrahim Samir al-Aniga.

Levin ütles eile, et palus CIA-l dokumendi avalikustada, et näidata, kuidas Bushi administratsioon riiki enne Iraagi invasiooni eksitas.

Senatis peetud kõnes lausus Levin, et väidetav kohtumine oli kesksel kohal administratsioon kampaanias luua avalikkusele mulje, et Saddam kuulus samasse seltskonda Ühendriike rünnanud Al-Qaeda terroristidega.

«Paljudel kordadel, seal hulgas teleesinemistes, viitas asepresident Dick Cheney teadetele kohtumisest, nimetades seda ühel hetkel üsna kindlaks,» sõnas Levin.

Senaatori sõnul tõstatas ta teema, et selgitada uue informatsiooni ilmnedes Ameerika rahvale, kuidas sõjani jõuti.

Levin lisas, et tahtis avalikustamisega hoiatada riigi tulevasi liidreid, et nad meie poegi ja tütreid valede avalduste alusel sõtta ei saadaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles