Nobeli laureat: maailm võiks tähelepanu pöörata teistele Hiina aktivistidele

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lio Xiaobo naine Liu Xia möödunud aastal, kui vangi pandi ka tema vend.
Lio Xiaobo naine Liu Xia möödunud aastal, kui vangi pandi ka tema vend. Foto: SCANPIX

Vangistatud Nobeli rahupreemia laureaadi hiinlase Lio Xiaobo sõnul on ta hea tervise juures, kuid tema hinnangul võiks maailm rohkem tähelepanu pöörata teistele Hiina aktivistidele.

«Mind ümbritsev pühapaiste on juba piisavalt suur. Loodan, et maailm pöörab rohkem tähelepanu vähemtuntud või tundmatutele ohvritele,» ütles Liu vanglast välja smugeldatud sõnumit vahendanud Liao Yiwu, kes elab Saksamaal eksiilis.

Liao tegi teate avalikuks sotsiaalmeedia Facebook vahendusel, kuid ei täpsustanud, kuidas ta oma vangistatud tuttavalt sõnumi sai. Liu teised sõbrad kinnitasid sõnumi ehtsust.

Liu, kirjanik ja endine ülikooliprofessor, oli 1989. aasta Tiananmeni väljaku protestide eesotsas. 2009. aasta detsembris mõisteti ta sõnavabadust ja mitmeparteilisi valimisi nõudva manifesti koostajana riigivõimu õõnestamisele õhutamise eest 11 aastaks vangi. Tema naine Liu Xia viibib koduarestis.

Liu Xia saab oma abikaasat külastada, kuid nende kohtumised toimuvad range järelevalve all.

Liao sõnul sai ta Hiina kanalite kaudu sõnumi eile. Viimati sai ta Liult sõnumi enam kui kuus aastat tagasi.

Liu ütles teates, et tal läheb hästi ning ta loeb ja mõtleb.

«Õpingute kaudu olen üha enam veendunud, et mul pole isiklikke vaenlasi,» ütles vangistatu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles