Leedu justiitsminister ootab USA-lt abi CIA vangla asjus

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Leedu justiitsminister Juozas Bernatonis.
Leedu justiitsminister Juozas Bernatonis. Foto: Euroopa Parlament

Leedu justiitsminister Juozas Bernatonis ootab USA-lt õigusabi Leedu prokuröride juurdlusele väidetavalt riigis tegutsenud Luure Keskagentuuri (CIA) salavangla asjus.

«Jah, meil ei ole USA institutsioonidega koostöö tegemisega probleeme, kui see on kokkulepetega kindlaks määratud,» ütles minister reedel BNSile.

Leedu prokurörid ütlesid nädala algul, et paluvad USA-l üle anda CIA salavanglate ülekuulamismeetodeid käsitleva raporti täistekst.

USA senati luurekomitee demokraatidest liikmed avaldasid teisipäeval viis aastat kestnud uurimise järel raporti CIA ülekuulamis- ja kinnipidamismeetoditest, mida agentuur president George W. Bushi administratsiooni ajal kasutas. Avalikuks tehti raporti 480-leheküljeline kokkuvõte.

Väidetavalt tegutses üks selline vangla aastatel 2005-2006 Leedus. Raportis ühtki kinnipidamiskohta ei nimetata, kuid inimõiguslaste väitel asus üks salavangla - «Detention Site Violet» - Leedus.

Bernatonis ütles, et avaldused CIA vangla kohta Leedus on esialgu ainult oletuslikud. «Avaldatud materjalides ei mainita Leedut mitte kusagil, nii et seni on need ainult arvamused ja oletused.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles