Allikas: Venemaa loob ühise kaitseruumi Abhaasia ja Lõuna-Osseetiaga

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lõuna-Osseetias asuv Venemaa sõjaväebaas.
Lõuna-Osseetias asuv Venemaa sõjaväebaas. Foto: SCANPIX

 Venemaa uus sõjaline doktriin näeb ette ühise kaitseruumi loomise Abhaasia ja Lõuna-Osseetiaga, ütles täna anonüümsust palunud julgeolekuallikas.

«[Vene] sõjalise doktriini kohandatud versioonis on artikkel ühise kaitseruumi loomisest Vene Föderatsiooni sõjaliste liitlaste Abhaasia ja Lõuna-Osseetiaga,» sõnas allikas.

Praegust geopoliitilist olukorda arvestades on tegemist doktriini jaoks üliolulise artikliga ajal, mil Venemaa sõjalisi liitlasi saab sõna otseses mõttes üles lugeda ühe käe sõrmedel, ütles allikas.

Vene president Vladimir Putin ja Abhaasia liider Raul Hadžimba allkirjastasid novembri lõpus Sotšis liitlassuhete ja strateegilise partnerluse leppe, mis seob isehakanud vabariigi tugevamalt Venemaa külge ning kindlustab Moskva kontrolli piirkonna üle.

Vene väed on Abhaasias alates Moskva-poolse tunnustuse andmisest piirkonnale 2008. aasta Gruusia sõja järel. Leppega viiakse Vene ja Abhaasia väed ühise juhtimise alla.

Leppega luuakse ühine õiguskaitsesüsteem ning ühine majandus- ja tolliruum, koos hakatakse valvama piiri Gruusiaga.

Gruusia riigipea nimetas Kremli plaane Lõuna-Osseetia edasiseks integreerimiseks kahetsusväärseks sammuks, mis on suunatud Gruusia territoriaalse terviklikkuse ja suveräänsuse vastu.

Thbilisi ja Moskva diplomaatilised sidemed katkesid 2008. aasta augustisõjaga, mille järel Venemaa tunnustas Gruusiast lahku löönud Abhaasia ja Lõuna-Osseetia iseseisvust.

Gruusia  ja Venemaa on augustisõjale järgnenud aastatel pidanud Genfis kõnelusi suhete normaliseerimiseks. Vene asevälisministri Grigori Karassini läbirääkimispartneriks on olnud Gruusia peaministri eriesindaja suhetes Venemaaga Zurab Abašidze.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles