Merendusametnik: Venemaa tahab pigem raha tagasi kui Mistrale

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaale ehitatid helikopterikandja nimega Vladivostok ootab Saint Nazaire sadamas.
Venemaale ehitatid helikopterikandja nimega Vladivostok ootab Saint Nazaire sadamas. Foto: SCANPIX

Venemaal oleks kasulikum saada tagasi Prantsusmaale makstud raha, kui selle eest ehitatud Mistral-klassi kopterikandjad, ütles valitsuse merenduskomisjoni aseesimees Sergei Šiškarjov.

«Me saaksime pigem raha tagasi. Selles mõttes käitub Prantsusmaa järjekindlalt ja meie huvides. Juba on käes periood, mil me võime trahve nõuda,» ütles Šiškarjov täna Moskvas ajakirjanikele.

Venemaal ei ole selliseid laevu väga vaja, lisas ta. «Ma ei näe seda liiki laevade järele suurt vajadust. Nende operatsiooni- ja navigatsiooniala on piiratud.»

Šiškarjovi sõnul on Mistral-klassi kopterikandjad pigem ründe- kui kaitsealused.

«Me ei leia oma strateegilistest huvidest lähtuvalt põhjust eeldada, et meil oleks vaja viia läbi maabumisoperatsioone,» märkis ta ja lisas, et suured ründelaevad, mida Vene merevägi praegu kasutab, on selleks palju sobivamad.

Prantsusmaa oleks pidanud esialgse lepingu järgi esimese Mistral-klassi helikopterikandja Venemaale juba üle andma. Ehkki otsust, et laevu Venemaale üldse üle ei anta, pole tehtud, on Prantsusmaa teatanud, et lükkab lepingu täitmise edasi, sest Venemaa ei ole täitnud kõiki tingimusi.

Venemaa arvab teisiti ning leiab, et tingimusi on rikkunud hoopis Prantsusmaa. Seni on kinnitatud aga, et Moskva jõuab oodata küll ning ehkki kohtu kaudu kompensatsiooni nõudmine on võimalik, seda esialgu veel ei tehta.

Venemaa president Vladimir Putin kinnitas möödunud nädalal, et kui Prantsusmaa keeldub lõplikult Venemaale kahe helikopterkandja Mistral üleandmisest, ootab Moskva laevade eest makstud raha tagastamist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles