Igor Taro Ukraina päevik: 12.12

Igor Taro
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: mediarnbo.org

Tekkinud on huvitav olukord, kus nii venelased kui ka Ukraina president ütlevad, et relvarahu põhimõtteliselt toimib, kuid samas on ka teateid nii tuletegevusest kui ka venelaste manööverdamisest piirkonnas.

Kalmiuse juures Pavlopili jõetammi juures võeti maha üks diversioonigrupp – täpsuslaskuripaar pluss miinile otsa sõitnud venelaste maastikuauto, lennuväljal mõned granaadiheitjate lasud, Bahmutka trassi lähistel jätkus manööverdamine tankide ja iseliikuvate 122-mm suurtükkidega.

Sisuliselt jäi neil lahendama neli probleemi – sillapea tekitamine üle Põhja-Donetsi jõe, millega seoses külvati Bahmutka (Luganski-Lõsõtšanski) maantee äärseid külasid pidevalt üle suurtükitulega; Debaltseves läbimurde saavutamine ja Horlivka ümbruse puhastamine; Avdiivkasse väljajõudmine ja sillapea tekitamine Mariupolist põhjas üle Kalmiuse jõe. Nende teemadega seoses ka viimase ööpäeva tegevused.

Lahingute intensiivsus on tõepoolest minimaalne. Võib vastata tõele, et Ukraina sõjaväelasi viimasel ööpäeval surma ei saanud, kui suurtükkide tuletegevust pole toimunud. Läbirääkimised venelastega, kui relvarahu pole vähemalt mõnda aega kehtinud, ei omaks mingit sisulist mõtet. Hetkel on vara rääkida, kas praegune olukord on püsiv ja kas keegi liigutab raskerelvastust vastavalt kokkulepetele. Eile ei lasknud venelased näiteks OSCE vaatlejaid Novoazovskisse ega Antratsõti. Kui kavatsused on vastavad kokkulepetele, siis milleks selline varjamine?

Vahetult enne 9. detsembrit (esialgne relvarahu taaskehtestamise päev) oli venelaste tegevus mõnevõrra aktiviseerunud. Ise nad nimetasid seda viimasteks «tervitusteks» ukrainlastele enne vaikuseperioodi kehtestamist. Selline on siis nägemus relvarahust – enne kohustuse võtmist tuleks seda intensiivsemalt ja n-ö ette rikkuda, et järgnevate päevade norm näis saada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles