Venemaa on raevus USA senati Ukraina vabaduse akti üle

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene välisministeeriumi hoone Moskvas.
Vene välisministeeriumi hoone Moskvas. Foto: SCANPIX

Venemaa on raevus USA senatis heakskiidu saanud Ukraina vabaduse toetamise akti üle, mis võimaldab anda Kiievile isegi letaalset sõjalist abi võitluses Kremli-toetatud separatistide vastu ning kehtestab Venemaale uued sanktsioonid.

Moskva võrdles seda seadust kurikuulsate külma sõja aegsete piirangutega, öeldes, et see võib mürgitada kahe riigi suhted ning mõjutada koostööd sellistes globaalse tähtsusega küsimustes nagu julgeolek.

«Kongressi mõlemas kojas ilma debati ja korraliku hääletuseta vastu võetud Ukraina vabaduse toetamise akti avalikult vastandav iseloom saab tekitada vaid sügavat kahetsust,» ütles välisministeeriumi kõneisik Aleksandr Lukaševitš avalduses.

Neljapäeval kiitsid USA seadusandjad heaks uued majandussanktsioonid Venemaa vastu, andes uue hoobi riigi majandusele.

Ukraina vabaduse toetamise akt annab USA presidendile Barack Obamale võimaluse, kuid ei kohusta teda, anda Ukraina nii surmavat kui mittesurmavat sõjalist abi, muu hulgas tankitõrjerelvi, laskemoona ning taktikalisi luuredroone.

«Kahepoolsete suhete alla on pandud võimas pomm, mis on võrreldav kurikuulsa Jackson-Vaniki parandusega, mis võeti vastu 1974. aastal ning seisis koostöö teel mitu aastakümmet,» ütles Lukaševitš.

Jackson-Vaniki parandus piiras kaubandusprivileege eesmärgiga avaldada survet endisele Nõukogude Liidule. Sellest sai Kremli ja Washingtoni vastasseisu sümbol.

«Me ei allu väljapressimisele, me ei ütle lahti oma riiklikest huvidest ja me ei luba sekkumist meie siseasjadesse,» rõhutas Lukaševitš.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles