DN: reisilennuki lähedusse Rootsis sattus n-ö nähtamatu võõras sõjalennuk

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rootsi õhujõudude JAS Gripen hävituslennukid.
Rootsi õhujõudude JAS Gripen hävituslennukid. Foto: SCANPIX

Reisilennuk sattus eile ohtlikult lähedale välismaisele n-ö nähtamatule sõjalennukile Lõuna-Rootsis, kirjutab Dagens Nyheter (DN).

Reisilennuk oli just tõusnud õhku Taanist Kastrupi lennuväljalt ja võtnud kinnitamata andmetel suuna Poolale, kui õhujõudude lennujuhid sai hoiatuse «nähtamatult» lähenevast lennukist.

Kuna n-ö kutsumatu külalise transponder oli lülitatud välja, siis tsiviillennujuhid teda ei märganud.

«See oleks võinud lõppeda ikka vägagi halvasti,» nentis Rootsi õhujõudude ülem kindralmajor Micael Bydén ajalehele Dagens Nyheter.

Välisriigi sõjalennuk tiirutas eile Malmöst lõunas. Rootsi õhujõud saatsid asja uurima mitu JAS Gripen hävituslennukit. Sündmuskohale suundusid ka Taani sõjalennukid. Võõras lennuk lahkus, kuid naasis mõne aja pärast.

«Sõjalennuk lendas ringi ja selle raadiosideseade polnud sisse lülitatud. Nägime seda radariekraanilt ja hoiatasime Malmö tsiviillennujuhte. Üllatuslikult muutis sõjalennuk kurssi ja minu hinnangul oleks kokkupõrge leidnud aset minuti pärast. Saame vaadata radarilt lennukite omavahelist kaugust, kuid mitte täpset lennukõrgust. Võtsin taas ühendust tsiviillennujuhtidega ja sealt anti korraldus teha kõrvalepõige. Nii suutsime katastroofi vältida,» rääkis ajalehele lahinguüksuse juht Daniel Josefsson Luleå lennujuhtumiskeskusest.

Sarnane ohtlik olukord tekkis samas paigas märtsis, kui SASi lennuk ja Vene luurelennuk möödusid teineteisest 90 meetri kauguselt. Ka tookord oli sõjalennuk lülitanud raadiosideseadme välja.

«Seekord oli ilm pilvine ja pilootidel poleks olnud mingit võimalust teineteist märgata, kui me poleks sekkunud. Risk põrgata kokku oli väga suur. Siin oleks võinud juhtuda paha õnnetus ja see on väga murettekitav,» rääkis lahinguüksuse juht Daniel Josefsson Luleå lennujuhtumiskeskusest.

Juhtumit uurivad Rootsi lennundusametnikud. Seni pole tahetud avalikustada reisilennuki omanikfirmat. Ja kaitsejõud ei kommenteeri võõra sõjalennuki päritolu.

Skandinaavia lennufirma SAS kinnitas, et nende firma reisilennukiga tegemist ei olnud. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles