Rootsi: reisilennukiga põrkas peaaegu kokku Vene sõjalennuk

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene sõjalennukid
Vene sõjalennukid Foto: SCANPIX

Rootsi õhuruumis Malmö lähistel reisilennukiga peaaegu kokku põrganud sõjalennuk kuulus Venemaale, ütles Rootsi sõjavägi laupäeval.

Vahejuhtum leidis aset reede ennelõunal Rootsi linna Malmö lähedal natukene aega pärast seda, kui reisilennuk oli Kopenhaageni Kastrupi lennuväljalt õhku tõusnud, sõnas Rootsi kaitsejõudude esindaja Johannes Hellqvist.

«Saime Rootsi kaitseministeeriumi kaudu kinnitust, et sõjalennuk kuulus Venemaale,» ütles esindaja.

Intsident juhtus ajal, mil Vene lennuväe tegevus Balti piirkonnas suureneb.

Hellqvisti sõnul tõusid vahejuhtumi tõttu õhku ka Taani ja Rootsi sõjaväelennukid.

Vene lennuk Rootsi õhuruumi ei rikkunud, ütles Rootsi kaitseminister Peter Hultqvist uudisteagentuuri TT vahendusel.

Kaitseministri sõnul oli sõjalennuki transponder välja lülitatud. Tegemist on elektroonilise seadmega, mis edastab radariinfot lennuki asukoha kohta.

Rootsi päevalehe Dagens Nyheteri varasemal teatel tegi välisriigi sõjalennuk Malmö ja Kopenhaageni piirkonnas ringe, mispeale saatis Rootsi lennukit tuvastama kolm hävitajat JAS.

Lennukit saatis hävitajad tuvastama ka Taani. Mõne aja pärast lennuk lahkus ja sõjaväelased jätkasid selle liikumise jälgimist. Varsti sõjalennuk naasis.

Taani sõjaväe pressiesindaja Jesper Duevang Rasmussen ütles Dagens Nyheterile, et reisilennuki ja sõjalennuki ohtliku teineteisest möödumisega umbes samal ajal nähti Taanile kuuluva Bornholmi saare ja Malmö vahelises õhuruumis lendamas vähemalt üht Vene sõjalennukit.

3. märtsil pääsesid Kopenhaagenist Rooma suunduv SASi reisilennuk ja Vene luurelennuk Malmöst 80 kilomeetrit kagus tänu reisilennuki pilootide tähelepanelikkusele ja heale nähtavusele napilt kokkupõrkest. Vene luurelennuk ei edastanud lennujuhtimiskeskusele oma asukohta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles