Donetskis sagenevad pealekaebamised

Toomas Randlo
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Donetski separatist
Donetski separatist Foto: SCANPIX

Ida-Ukraina separatistide vanglasse sattumiseks on mitmeid võimalusi, nende hulgas liikumiskeelu ajal väljas olemine, aktsepteeritavate dokumentide puudumine või lihtsalt mõnes relvastatud venemeelses kahtluse äratamine. Viimastel kuudel on põhjuste hulka lisandunud ka nõukogude aega meenutav pealekaebamine.

Kiievit toetavad Donetski ametlikud võimud on loonud veebilehe, kus on kümnete kadunuks jäänud isikute fotod. Usutavasti on need inimesed separatistide käes vangis, vahendas Raadio Vaba Euroopa.

Viimastel kuudel on avalikuks tulnud mitmeid juhtumeid, kus inimesi on vahistatud «naabrite» pealekaebamiste tõttu. Oktoobris lekkis sotsiaalmeediasse Donetski separatistide poolt tehtud dokument, mida sai kasutada teavitamaks võime «elanikest, kes ei vääri olla DNRi (nn Donetski Rahvavabariik) kodanikud ja tuleks isoleerida» ja kes «on seotud ebaseadusliku tegevusega, mis pole vastavuses Donetski Rahvavabariigi eeskirjade ega riigi huvidega».

Internetti lekkinud dokumendiga süüdistatakse kohalikku elanikku kahe DNRi separatisti solvamises. Kohalik olevat süüdistuse järgi solvanud ka DNRi toetajaid ning kutsunud üles selle juhte hävitama.

Ka Luganskis leiab aset pealekaebamisi ning üks omapärasemaid nendest juhtus isehakanud kultuuriministri Irina Filatovaga. «Ma palun võtta kasutusele vastavad meetmed, et sõjaseaduse järgi vahistataks ja karistataks Jelena Vladimirovna Krasnovskajat,» kirjutas Filatova oma kirjas. Ta väitis, et Krasnovskaja korraldas surnuaial rituaale, millega üritas nõrgestada nn Luganski Rahvavabariiki. Lisaks süüdistas Filatova Krasnovskajat Kiievi võimude toetamises ning palus karistusena kaaluda mahalaskmist.

Möödunud kuul rääkis Donetskist pärit ärinaine Svitlana Matuško, et veetis pealekaebamise tõttu nädala vanglas. Matuško sõnul süüdistas mees, kellega ta suhtes oli, teda separatistide positsioonide avaldamises Kiievile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles