Tuhanded ameeriklased protestisid politseivägivalla vastu

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

USA-s avaldasid laupäeval kümned tuhanded inimesed meelt politsei rassivägivalla vastu, nõudes õiglust valgete politseinike käe läbi hukkunud mustanahalistele.

New Yorgi halvas 25 000 osavõtjaga protestimarss, pealinnas Washingtonis tulid samuti tuhanded inimesed tänavatele. Meeleavaldused toimusid ka Bostonis ja mitmes California linnas.

Washingtoni protestimarsist Justice For all March (Marss õigluse eest kõigile) võtsid osa valgete politseinike käe läbi hukkunud mustanahaliste Michael Browni ja Eric Garneri pereliikmed.

Marsi eel kogunes Valge Maja läheduses asuvale Freedom Plazale mitutuhat inimest, hüüdes üleriigiliste protestide levinuimat loosungit «Õigluseta ei ole rahu».

New Yorgis oli politsei hinnangul väljas 25 000 meeleavaldajat, korraldajate väitel osales meeleavaldusel 50 000 inimest.

Demonstrantide hulgas oli nii musti kui valgeid, palju oli noori, aga ka peresid ja eakamaid inimesi.

Rahvas nõudis rassistliku politsei peatamist ja näha võis ka plakateid Garneri viimaste sõnadega «Ma ei saa hingata».

Ühendriikides on viimastel kuudel aset leidnud ridamisi juhtumeid, mil valge politseinik tapab relvitu mustanahalise isiku.

Riigis on nädalaid avaldatud meelt nii politseivägivalla kui ka kohtu otsuste vastu mitte esitada korrakaitsjatele tapmise eest süüdistust.

Enim kirgi on kütnud relvitu Browni surnukstulistamine 8. augustil St. Louis'i eeslinnas Fergusonis, mängupüstoliga vehkinud 12-aastase mustanahalise poisi mahalaskmine Clevelandis ning kuue lapse isa Eric Garneri surnukskägistamine 17. juulil.

Kõigil juhtudel on kohus otsustanud mustanahalise isiku tapnud politseinikele mitte süüdistust esitada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles