Hodorkovski tunnistas presidendiambitsiooni

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mihhail Hodorkovski 2. detsembril Brüsselis Euroopa Parlamendi hoones toimunud inimõigustealasel debatil.
Mihhail Hodorkovski 2. detsembril Brüsselis Euroopa Parlamendi hoones toimunud inimõigustealasel debatil. Foto: SCANPIX

Naftafirma Jukos endine juht Mihhail Hodorkovski rääkis Ehho Moskvõle antud intervjuus, et tema võimule pääsemisel on võimalik, et valitsuskoalitsiooni kuuluvad ka üksikud praeguse valitsuse liikmed.

«Ma mõtlen, et see (koalitsioon) on kahtlemata võimalik ka mõne sellise inimese osalusel, kes täna on võimul. Lisaks olen piisavalt sageli rääkinud sellest, et lustratsioon pole meie maal 100-protsendiselt võimalik.»

Ärimees tunnistas, et mõned tema seisukohad Venemaa tuleviku osas langevad president Vladimir Putini omadega kokku. «Meil pole ilmselt lahkarvamusi eesmärkide osas, millest ta (Putin) rääkis kuni viimase ajani – tugev riik, rahvusriik, tugev majandus.» Endine oligarh aga ei taha, et Venemaa oleks impeerium.

Hodorkovski rääkis, et tema arvates ei vii Putini kasutatavad meetodid seatud eesmärgini. Endine ärimees rääkis, et kadestaks Putinit, kui ta poleks otsustanud kolmandaks ametiajaks kandideerida.  

«Ta (Putin) tuli positiivsete muudatuste ajal ehk siis hetkel, mil reformide inertsi pealt oli võimalik teha väga palju häid asju. Tegi vähem või rohkem, see polegi tähtis, kuid inertsi tõttu liikus kõik edasi. Nende mälestuste tõttu, mis temast inimestele 2008. aastal ametist lahkudes jäid, oleks võinud tõesti kade olla.»           

Hodorkovski rõhutas, et toetab autoriteetset nägemust riigiaparaadi juhtimise ja bürokraatia osas, kuid ei toeta taolisi meetodeid riigi juhtumisel.   

Tema sõnul on Venemaa praegu valmis oma kodanikupositsiooni kaitsma 30-40 protsenti kodanikest, kes käivad valimas. Oma eesmärgiks nimetas ta aktiivsete kodanike arvu suurendamist.      

Presidendiambitsioonidest rääkides tunnistas ta, et on valmis kandma vastutust üleminekuperioodil pärast Putinit, kuid on nõus toetama ka mõnda teist inimest, «kes on valmis minema lõpuni õigusriigi ülesehitamise küsimuses».  

Hodorkovski rääkis, et näeb Putini alternatiivina ennast, Aleksei Navalnõid ja endist rahandusministrit Aleksei Kudrinit.

Jukose eksjuht istus kümme aasta vangis, kuna Vene kohus mõistis ta süüdi  finantsmahhinatsioonides ja maksupettustes ning saatis trellide taha. Hodorkovski vabanes detsembris 2013 amnestia alusel. Kohe pärast vabanemist kinnitas ta, et ei kavatse poliitikaga tegelema hakata. Tänavu septembris rääkis ta aga ajalehele Le Monde, et on valmis kandideerima Vene presidendiks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles