EL: Limas tehti tee Pariisi kliimakokkuleppele

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Euroopa Liit tervitas pühapäeval ÜRO kliimakõneluste tulemust kui sammu ülemaailmse kliimaleppe poole, mis peaks sõlmitama järgmisel aastal Pariisis.

Pikale veninud kliimakonverentsil Peruu pealinnas Limas jõuti pühapäevaks kokkuleppele formaadis, millest lähtuvalt hakkavad ÜRO liikmesriigid oma saastekärpimise plaane välja töötama.

Vastu võeti ka kliimaleppe läbirääkimiste kava. Kokkulepe kasvuhoonegaaside emissiooni piiramiseks loodetakse allkirjastada 2015. aasta detsembris Pariisi kliimakonverentsil ja see peaks jõustuma 2020. aastal.

«EL tervitab tulemust kui sammu teel ülemaailmse kliimaleppe poole järgmisel aastal Pariisis,» ütles Euroopa Komisjon avalduses.

«Kui riigid järgnevatel kuudel oma emissioonikärpe-eesmärkidega välja tulevad, nõuab Lima üleskutse kõigilt neilt oma eesmärkide selget, läbipaistvat ja arusaadavat kirjeldamist. See võimaldab meil pakutud panuseid koguseliselt väljendada.»

Euroopa Komisjoni kliima- ja energiavolinik Miguel Arias Cañete ütles, et tema delegatsioon läks Limasse Pariisi läbirääkimisteks pinda ette valmistama.

Tema sõnul lootis EL küll pisut ambitsioonikamat tulemust, kuid siiski usutakse, et järgmisel aastal Pariisis on võimalik saavutada ülemaailmne kokkulepe.

EL seadis oktoobris oma eesmärgiks kärpida süsinikusaastet 2030. aastaks vähemalt 40 protsendi võrra 1990. aasta tasemega võrreldes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles