Stubb: tsiviillendude turvalisus Läänemere kohal tekitab muret

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome rahandusminister Alexander Stubb.
Soome rahandusminister Alexander Stubb. Foto: SCANPIX

Soome peaminister Alexander Stubb rääkis täna YLE-le, et talle valmistab muret lennuliiklus Läänemere regioonis.

«Peamine mure on see, et tsiviillennud peaks olema turvalised ja kogu see aktiivsus, mida me näeme kusagil rahvusvahelises õhuruumis Läänemere kohal, peaks olema turvaline ja seal tuleks järgida rahvusvahelisi mängureegleid,» rääkis ta valitsusjuhi traditsioonilises otse-eetris Kesäranta residentsist.

Stubbi sõnul võib oletada, et Läänemere regioonis tähelepanu tõmmanud lennukid on saabunud Venemaa õhuruumist ja olnud teel Kaliningradi või vastupidi. «Kuid see peab olema turvaline ja murettekitav on tõsiasi, et see seda praegu pole,» jutustas ta.

Kuigi Soomet Venemaa poolt välispoliitiliselt midagi otseselt ei ähvarda, on situatsioon pingeline ja murettekitav.

Stubbi sõnul sai praegune olukord alguse 2008. aasta Gruusia sõja ajal, kui esile tõusis taas huvipiirkondadele mõtlemine. Selle viimasteks näideteks on Ida-Ukraina kriis ja olukorda Krimmis.

«Seda tüüpi välispoliitikat olime harjunud nägema Nõukogude Liidu ajal,» lisas ta.

Stubbi sõnul peab Soome välis- ja julgeolekupoliitika olema avatud. «Soome pole enam kunagi üksinda ja selles hallis tsoonis, kus olime külma sõja aastatel. Soome on kindlalt Euroopa osa.»

Valitsusjuht meenutas, et suvel kerkis esile mõte distantseeruda Euroopa Liidu sanktsioonidepoliitikast. «See pole võimalik ega ka  turvaline, meie ühine ELi poliitika on väga oluline,» rõhutas ta.

«Soomel ei või olla oma Vene-poliitikat selle traditsioonilises tähenduses, kuid kahepoolsed kaubandussuhted on muu asi. Euroopa Liidus pole Venemaa osas muid instrumente, kui sanktsioonide poliitika.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles