Ukraina peaminister kutsus NATO-t osutama Kiievile rohkem abi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ukraina valitsusjuht Arseni Jatsenjuk.
Ukraina valitsusjuht Arseni Jatsenjuk. Foto: SCANPIX

Ukraina peaminister Arseni Jatsenjuk kutsus esmaspäeval NATO-t osutama Kiievile rohkem abi.

«Meil on raske võidelda hambuni relvastatud tuumariigiga,» ütles NATO peakorterit külastanud Jatsenjuk, süüdistades Vene presidenti Vladimir Putinit püüdlustes hävitada iseseisvat Ukrainat.

Jatsenjuk palus enda sõnul NATO peasekretärilt Jens Stoltenbergilt abi Ukraina uue kaitse- ja julgeolekustrateegia koostamisel. Ukraina valitsusjuht lisas, et taotles «täiendavat abi» kaitse- ja sisejulgeolekuministeeriumile, et parandada Ukraina sõjaväe ja rahvuskaardi olukorda.

Peaministri sõnul peab Ukraina enne NATO liikmesuse taotlemist ellu viima vajalikud reformid ja korraldama referendumi. «Tahan öelda, et Ukraina president, peaminister ja võimud on koostanud riikliku julgeoleku ja kaitsealase ühispositsiooni. Esiteks peame loobuma blokivälisest staatusest, siis viima läbi reformid...pärast mida korraldame referendumi. Kui me oleme suutelised kõike seda tegema, oleme valmis NATOga liituma,» sõnas ta.

Jatsenjuk ja Stoltenberg kutsusid Venemaad täitma Minski leppeid Ida-Ukraina konflikti lõpetamiseks. «Kutsume Vene presidenti leppeid täitma ja Ukrainas rahuprotsessi alustama.»

Jatsenjuk osales hiljem Ukraina ja Euroopa Liidu assotsiatsiooninõukogul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles