Mogherini on Erdoğani kommentaaridest väga üllatunud

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Liidu välispoliitikajuht Federica Mogherini
Euroopa Liidu välispoliitikajuht Federica Mogherini Foto: SCANPIX

Euroopa Liidu välispoliitika juht Federica Mogherini väljendas esmaspäeval üllatust Türgi presidendi Recep Tayyip Erdoğani rünnaku üle seoses Euroopa Liidu kriitikaga Türgi opositsioonilistes meediaväljaannetes läbi viidud massiliste vahistamiste aadressil.

«Olen president Erdoğani reaktsioonist väga üllatunud,» ütles Mogherini ning märkis, et Erdoğani soovitus ELile tegeleda oma asjadega tuli vaid nädal pärast Mogherini kohtumist Türgi riigipeaga.

Türgi politsei viis pühapäeval läbi üleriigilise operatsiooni Erdoğani võistleja, USAs elava islamivaimuliku Fethullah Güleni poolehoidjate vahistamiseks ja pidas kinni ka juhtiva päevalehe Zaman toimetaja Ekrem Dumanlı.

Operatsioon hõlmas 13 Türgi linna, kinni peeti vähemalt 25 inimest.

Mogherini ja ELi laienemisvolinik Johannes Hahn mõistsid politseihaarangud hukka, nimetades neid Euroopa väärtuste vastaseks ning meediavabadusega vastuolus olevaks.

Mogherini sõnul olid temal ja ta kolleegidel Türgi presidendiga väga konstruktiivsed kõnelused ning mõlemad osapooled mõistsid võimalust uueks alguseks Ankara ja Brüsseli suhetes pärast ELi uute tippametnike ametisseastumist ja eksvälisminister Ahmet Davutoğlu tõusmist Türgi peaministriks.

ELi välispoliitikajuhi sõnul märkisid Türgi valitsusliikmed, et Ankara jõupingutused ühineda ELiga ei ole kantud niivõrd majandushuvidest kuivõrd demokraatia ja õigusriigi väärtustest.

«Usun, et on Türgi huvides olla selles pühendumuses järjekindel. On olemas tahe näha uue algusega vaeva. Vastasel juhul ei oleks me seda visiiti teinud,» lausus Itaalia eksvälisminister.

Mogherini sõnul on idee endiselt teha ELiga liitumiseks järjekindlalt ja sidusalt tööd.

Euroopa Parlamendi president Martin Schulz ütles, et europarlament on mures arengu pärast Türgis, mis kannab endas ohtu.

«Ajakirjanikel peab olema võimalus esitada argumente ja vastuargumente ilma hirmutamise ja vangistamise riskita,» sõnas ta. «Me kavatseme Türgis toimuvat murelikult jälgida.»

Gülen on Erdoğani endine liitlane, keda president süüdistab eelmise aasta lõpul ja selle aasta esimesel poolel riiki haaranud korruptsiooniskandaali fabritseerimises.

Erdoğan on süüdistanud Güleni paralleelstruktuuride loomises Türgi kohtusüsteemis ja politseis. Aasta jooksul on Türgis vallandatud sadu politseinikke ja kohtuametnikke.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles