Meedia: Stockholmi politsei koostas abi palunud naistest salaregistri

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Perevägivald.
Perevägivald. Foto: SCANPIX

Rootsi Stockholmi politsei on kogunud salajasse registrisse informatsiooni tuhandetest naistest, kes esitasid politseile teateid enda väärkohtlemisest või ähvardamisest, vahendab Rootsi raadio.

Registrisse koguti andmeid enam kui kümne aasta vältel ning see sisaldab suures koguses tundlikku teavet ja politsei enda hinnanguid.

Muuhulgas koguti andmeid naiste etnilisest taustast, usutunnistusest perekonnast, igapäevaelust ja tervislikust seisundist ning tehti selle kõige põhjal järeldusi.

«Minu hinnangul paistab sel naisel olevat psühholoogilisi probleeme,» ja «tundub peaaegu, nagu oleks kahtlusalune ise ohver,» on vaid mõned hinnangutest, mida õnnestus näha Rootsi uudistekanalil SVT.

Uppsala ülikooli avaliku õiguse eksperdi Ingrid Helmiuse sõnul on sellise registri pidamine seadusevastane.

Dokumentidega samuti tutvunud Rootsi raadio teatel jagatakse naistele ka hinnanguid nagu «keeruline» ja «eriskummaline». Samuti oli ühe naise kohta kirjas korraga nii see, et ta oli lapsepõlves pedofiili ohver, kui hinnang, et ta on tõenäoliselt bipolaarne ja piiripealse isiksushäirega. Tegemist ei olnud sealjuures vaimse tervise spetsialistide kommentaaridega.

«Kes annab neile õiguse seda teise inimolendi vastu teha? See on nii alandav,» rääkis naine Rootsi raadiole.

Dokumentides, mille on loonud vähemalt 20 politseitöötajat, leiab kuni 3000 naise andmeid.

Kui meedia Södertörni politseilt dokumentide kohta küsis, ei tahtnud korrakaitsjad esialgu nende olemasolu tunnistada. Politseiülem Christian Agdur rääkis aga lõpuks, et register on tõepoolest olemas, ning see on loodud naiste kaitsmiseks ja pädevama ohuhinnangu andmiseks. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles