Yellowstone`i grislid on sel aastal ohtlikumad

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Yellowstone`i grislikaru
Yellowstone`i grislikaru Foto: SCANPIX

USA kuulsa Yellowstone`i rahvuspargi esindajad hoiatasid, et sel aastal võivad sealsed grislikarud varasemast ohtlikumad olla.

Põhjus selles, et nende lemmiktoitu võib nappida, kirjutab foxnews.com.

Teadlaste sõnul on sel aastal varasemast vähem valgetüvelise seedermänni (Pinus albicaulis) käbide seemneid. Selle tõttu tuleb karudel enne talveunne jäämist mingi teine valguallikas leida. Selleks on väikeloomade liha.

Juba praegu on märgatud grislikarusid oma tavapärasest elupaigast madalamatel aladel, kus käivad marjakorjajad, matkajad ja jahipidajad.

Grisliuurija Chuck Schwartz soovitas kõigil metsaminejatel ennast enesekaitsevahenditega varustada.

Sel aastal on grislikarud Yellowstone´i alal rünnanud juba kolme inimest. Need karud tabati ja lasti maha.

Täiskasvanud grislikaru võib olla180 sentimeetrit pikk ning kaaluda umbes 270 kilogrammi. Teada on juhtumeid, kus ohver o n näonahast ühe selle karu käpaliigutusega ilma jäänud.

28. juulil ründas näljane emakaru koos kolme pojaga Cooke City lähedast laagriplatsi, tappes ühe ja vigastades kahte inimest.

Juunis aga tappis grislikaru botaaniku. Loom oli küll uimastatud, kuid ta ärkas järsku üles.

Ekspertide sõnul olid need rünnakud üsna varajased, kuid neile tavapärase toidu, männikäbide seemnete nappus, võis siin rolli mängida. Tavapäraselt algab grislidel männikäbide söömisperiood augusti keskel.

Yellowstone`i aladel elab umbes 580 grislikaru ja seda piirkonda külastab rohkem kui kolm miljonit inimest aastas.

Yellowstone´i rahvuspargi töötajate kinnitusel inimesi hoiatatakse ja soovitatakse püsida madalamatel aladel,  mitte minna mäestikesse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles