Vene kindral: NATO jälgib lennukiradaritega Venemaa lääneosa

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
AWACSiga varustatud Boeing 707 E-3A.
AWACSiga varustatud Boeing 707 E-3A. Foto: Kaitseväe peastaap

NATO kasutab aktiivselt eelhoiatus- ja juhtimissüsteemi AWACS luurelennukid Musta mere lääneosa, Ukraina ja Lääne-Venemaa õhuruumi jälgimiseks, ütles Vene õhujõudude ülem kindralpolkovnik Viktor Bondarev täna Moskvas ajakirjanikele.

NATO kasutab E-3A AWACS luurelennukeid, mis tõusevad õhku Saksamaalt Geilenkircheni baasist, Türgist Konyast ja Kreekast Prevezast, ütles Bondarev.

Aegajalt kasutakse luurelendudeks ka Briti ja Prantsuse samalaadseid lennukeid, mille kodubaasideks on Waddington ja Avord.

Seega on NATO lennukite sõjaline aktiivsus Venemaa piiride lähedal võrreldamatu Venemaa pikamaalendude intensiivsusega, sõnas õhujõudude ülem.

Venemaa kaitsejuhtimiskeskuse ülem kindralleitnant Mihhail Mizintsev ütles agentuurile Bloomberg, et NATO õhujõud on seitsmekordistanud Venemaa lähedal Läänemere kohal tehtavate luurelendude arvu.

«Vene reaktiivlennukid ja teised sõjalennukid on sel aastal vastuseks NATO lendudele teinud erinevate riikide riigipiiride läheduses üle kolmesaja lennu, ehkki eelmisel aastal tehti neid üle kahesaja,» selgitas Mizintsev.

Ta rõhutas, et lennuaktiivsuse järsk suurenemine on toimunud ilma mingisuguse teabevahetuseta. Kõik NATO ja Venemaa vahelised saavutused vastastikuse usalduse ja avatuse kujundamisel, milleni jõuti aastatega, jäävad kahjuks edasise arenguta.

«Venemaa ja Valgevene piiride vahetus läheduses toimunud NATO taktikalise lennuväe lendude arv oli tänavu mullusest kaks korda suurem, moodustades ligi 3000,» väitis Mizintsev.

Tema andmeil saatsid NATO hävitajad sel aastal Vene lennukeid 140 korral.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles