Igor Taro Ukraina päevik: 16.12

Igor Taro
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ukr
Ukr Foto: mediarnbo.org

Tänase seisuga võib vist teha esimese järelduse, et järjekordne «relvarahu» läks sama teed, mis eelmised. Ida-Ukrainas sõjategevus jätkub ning vahepealne vaibumine oli lihtsalt ajutine.

 

Luganski oblasti põhjarindel läksid juba käiku suurtükid ja kogu senine arsenal. Põhja-Donetsi jõe piirkonnas, kus venelased on ammu üritanud sillapead tekitada, algasid kaudtuleüksuste vahelised lahingud uue hooga. Seda kinnitavad mõlema poole teated. 

Debaltseve piirkonnas on toimunud vene üksuste oluline täiendamine. Seda tehakse kasakate sildi all, aga seljas kannavad võitlejat uut vene talvevormi. Pervomaiski kandis sõjavangi langenud diversioonigrupi kaks võitlejat tunnistasid, et nende ülemaks on vene armee ohvitser. 

Donetski lennuväljal avasid venelased tule ukrainlaste kolonni pihta, mis vedas varustust ja vahetas välja positsioonidel olnud võitlejaid. Juhtumisi jäid tule alla ka osce-vaatlejad. Aeg-ajalt kostuvad vene meediast hüsteerilised teated, et ukrainlased tulistavad õigeusu kloostrit. Seal on nimelt venelastel laager ja tulepositsioonid tehtud. Klooster asub lennujaamaga piirnevas linnaosas. Nii et sealt on hea Ukraina armee pihta tuld anda ja vastutule korral karjuda humanitaarkatastroofist. 

Mariupoli kandis selline lugu, et OSCE vaatlejate patrulli ei lastud juba kuuendal katsel Novoazovskisse. Järelikult on seal miskit väga kahtlast, kui ikka nii järjekindlalt seda vaatlust blokeeritakse. Aktiivset sõjategevust seal ei toimub. Pisut põhja pool Telmanovo kandis liikusid vene üksused taas eesliinikle Hranitne/Granitnoe juurde, kust mõni nädal tagasi ukrainlaste suurtükid nad välja peksid. Eks selle pisut vaibunud vaherahu kattevarjus tehti reorg ja läheb uue hooga edasi.

Venelaste poolt jätkub eksitav retoorika. Sanktsioonid ilmselgelt pitsitavad. Üritatakse jätta mulje mingist suunamuutusest, kuid reaalsus on midagi muud.

Eilseid ja tänaseid sündmusi kajastavaid kaarte võrreldes võib näha märkimisväärset erinevust sõjategevuse aktiivsuses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles