Porošenko: Euroopa peab leidma uued julgeoleku tagamise viisid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ukraina president Petro Porošenko Poola parlamendi ees.
Ukraina president Petro Porošenko Poola parlamendi ees. Foto: SCANPIX

Ukraina president Petro Porošenko soovitas Euroopal otsida uusi teid oma julgeoleku tagamiseks.

«Viimase aasta sündmused on meid ja meie maailmanägemist märgatavalt muutnud, sundinud meid järele mõtlema traditsioonilise lähenemise üle riikidevahelistele suhetele ja riikide rahvusvahelistele kohustustele,» ütles Porošenko eile Poola parlamendi ees.

«Ukraina territoriaalse terviklikkuse garantiid, mis on sätestatud rahvusvahelises dokumendis - Budapesti memorandumis - osutusid olevat vaid paberil.»

Ta rõhutas, et Ukraina on Venemaaga annekteeritud Krimmi poolsaare pärast de facto sõjas. Porošenko avaldas lootust, et Krimm naaseb ühel päeval Ukraina koosseisu. «Krimm on meie lahtine haav, selle annekteerimist ei ole võimalik õigustada.»

Ukraina presidendi sõnul kaitseb riigi idaosa praegu Euroopat ja demokraatiat.

«Olukorras, kus poliitiline tasakaal on rikutud, Euroopa stabiilsus on hävitatud, tuleb meil otsida uusi, ühiseid julgeolekumeetmeid.»

Jutt käib ülemaailmse julgeoleku süsteemist, tegelikest ja toimivatest julgeolekutagatistest, lisas Porošenko.

«Poola ulatas vennalikud käed meile ukrainlastele, kui vaenlane ületas meie lävepaku. Teie abi ei unustata kunagi. Sel erilisel puhul tahan tänada teid meie kõrval seismise eest Ukraina riigi ja rahva lähiajaloo raskeimatel hetkedel,» ütles Porošenko, lisades poola keeles, et «sõber osutus hädas tõepoolest sõbraks».

Ukraina president toonitas, et Poola tee Euroopasse on Kiievi jaoks järgimiseks parim näide. «Ka Poola võitles õiguse eest olla Euroopa Liidu liige. Me astume teie jälgedes ja võidame.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles