Hiina tahab majanduskurjategijate surmanuhtluse lõpetada

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hiina lipp.
Hiina lipp. Foto: SCANPIX

Hiinas mõistetakse igal aastal riigi käsul surma mitmeid tuhandeid inimesi. Esmaspäeval esitati esimesele lugemisele seaduseelnõu, mis peaks olukorda leevendama.

Uue seaduseelnõu kohaselt majanduskurjategijaid tulevikus surmanuhtlus enam ei ähvarda. Lisaks jäetakse vanurid suurimast karistusest kõrvale.

Esmaspäeval esitati vastav seaduseelnõu esimeseks lugemiseks Hiina Rahvakongressi alalisele komiteele Pekingis, teatas Hiina ametlik uudisteagentuur Xinhua. Praegu aktuaalsetest 68 juhtumist päästaks see surmanuhtlusest 13 süüdimõistetut, vahendab Spiegel Online.

Xinhua andmetel ei karistataks surmanuhtlusega tulevikus selliste kuritegude eest nagu kultuurivara, väärtuslike metallide või haruldaste liikide salakaubavedu. Välja võetakse ka surmanuhtlus finantsaruandluse, krediitkirjade ja käibemaksukompensatsioonide pettuste või antiikvaremetest väärtuslike esemete röövimise eest.

Lisaks peaks paika pandama vanusepiir. Süüdimõistetuid, kes on üle 75 aasta vanad, tulevikus enam ei hukata.

Inimõigusteaktivistid tervitasid plaanitud muudatusi. Samas ei mõjutaks seadusemuudatus olulisel määral hukatute arvu, selgitas USA inimõigustega tegeleva Dui Hua sihtasutuse töötaja Joshua Rosenzweig. Nimelt nimetatud kuritegude puhul pole ka varem kuigi palju surmanuhtlust rakendatud.

Surmamõistetute täpset arvu Hiina ei avalda, kuna tegemist on riigisaladusega. Dui Hua sihtasutuse andmetel mõisteti mullu Hiinas surma umbes 4000 inimest.

Kuna uus seadus alalises komitees vastu võetakse, on veel lahtine.

Surmanuhtluste arv on Hiinas samm-sammult vähenenud. 90ndate alguses oli surmamõistetute arv umbes 10 000 ringis. Alates 2007 aastast peab kõik surmanuhtluse juhtumid kinnitama riigi ülemkohus Pekingis, mis omakorda viis surmanuhtluste vähenemiseni.

Amnesty International inimõiguste kaitse organisatsiooni andmetel on Hiina kõrval suurimad surmanuhtluse rakendajad Iraan (mullu vähemalt 388 surmanuhtlust), Iraak (mullu vähemalt 120 surmanuhtlust) ning Saudi Araabia (mullu vähemalt 69 surmanuhtlust).

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles