Kreeka peaminister peibutab opositsiooni ennetähtaegsete valimistega

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kreeka peaminister Antonis Samaras.
Kreeka peaminister Antonis Samaras. Foto: SCANPIX

Kreeka peaminister Antonis Samaras tegi täna ettepaneku korraldada 2015. aasta lõpus ennetähtaegsed parlamendivalimised.

Samarase pakkumist nähakse järeleandmisena opositsioonile, et meelitada seda toetama võimuliidu presidendikandidaati Stavros Dimast, kui parlament järgmisel nädalal teises voorus Kreekale uut riigipead valima koguneb.

«Me oleme võimelised leidma sobivad ajalised raamid üldvalimisteks, isegi 2015. aasta lõpus, tingimusel, et president valitakse ära ja laenuläbirääkimised Euroopa Liidu ja Rahvusvahelise Valuutafondi (IMF) viiakse lõpule,» lausus Samarase telepöördumises rahvale.

«See on rahvuslik kohus. Kreeditoritega kõneluste lõpuleviimist dikteerib ka terve mõistus,» lausus peaminister.

Teisipäevale kavandatud presidendivalimiste teine voor kukub tõenäoliselt samuti läbi, sest paremtsentristliku erakonna Uus Demokraatia ja sotsialistliku PASOKi võimuliidul ei ole parlamendis riigipea valimiseks vajalikku 200 häält.

Dimase kandidatuur ei kogunud kolmapäeval peetud esimeses voorus piisavalt hääli.

Ka teises voorus on vaja kandidaadil koguda 200 häält, kolmandas, mis peetakse 29. detsembril, on vaja koguda 180 parlamendisaadiku toetus.

Presidendi valimata jätmine toob automaatselt kaasa ennetähtaegsed parlamendivalimised. Korralised parlamendivalimised peaksid Kreekas toimuma 2016. aastal. Samaras on varem ennetähtaegsete valimiste korraldamise välistanud.

EL ja IMF kardavad, et ennetähtaegsetel parlamendivalimistel saadaks edu vasakäärmuslikku erakonda Syriza, mis peataks riigi pooleliolevad rahandus- ja majandusreformid.

Ateenal seisavad jaanuaris-veebruaris ees kõnelused laenuandjatega ligikaudu seitsme miljardi euro suuruse laenumakse saamiseks.

Eurotsooni rahandusministrid kiitsid 8. detsembril heaks Kreeka taotluse pikendada abiprogrammi kahe kuu võrra.

Laenuandjate troika - EL, IMF ja Euroopa Keskpank - on andnud Kreekale 240 miljardi euro ulatuses abi alates 2010. aastast.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles