Professor: Venemaa on naasmas varimajanduse ajajärku

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Moskva valitsushoonete lähistel toimunud esinemisel askeldasid jääkarudeks riietunud mehed üherublase mündi hiigelsuure koopiaga, protesteerides valitsuse majanduspoliitika vastu.
Moskva valitsushoonete lähistel toimunud esinemisel askeldasid jääkarudeks riietunud mehed üherublase mündi hiigelsuure koopiaga, protesteerides valitsuse majanduspoliitika vastu. Foto: SCANPIX

Venemaad ootab ees naasmine varimajanduse ja maksupettuste aega, ennustas Helsingi ülikooli majandusteaduste professor Vesa Kanniainen YLE Radio 1 hommikuprogrammis.

Professori prognoosi järgi liigub Venemaa ajajärgu poole, kus pakutakse teeneid teenete vastu nagu kunagi varem ja jäetakse maksud tasumata. Riigile laekuva maksuraha vähenemine üksnes süvendab majandusraskusi, lisas ta.

Venelased võtavad panganduskriisi hirmus pangakontodelt raha välja. Suur nõudlus sularaha järele on põhjustanud sularahaautomaatide töös katkestusi, kuna kupüürid on lihtsalt otsa saanud.

Professor ütles, et venelased tõenäoliselt ei usu rubla väärtuse püsimisse. «Sularaha väljavõtmine on üks märkidest, mis viitab majanduslangusele. Nafta hind on kukkunud oluliselt, nafta on aga Venemaa jaoks suureks sissetulekuallikaks. Rubla väärtuse vähenemise tõttu hakkavad impordihinnad tõusma, andes löögi tavatarbijale,» tõdes ta.

Kanniaineni sõnul on Euroopa majanduses pikaajalisi ja sügavaid strukturaalseid probleeme, mida rahaga lahendada ei saa. Euroopa keskpanga (EKP) vaatevinklist on neist tõsiseimaks madala inflatsiooni oht. Inflatsioonitempo on praegu vaid 0,3 protsenti, mis on jõudnud deflatsioonile ohtlikult lähedale, hoiatas ta.

Eksperdi sõnul on Euroopa jõudnud lähedale Jaapanile, mis kannatas deflatsiooni ehk hindade üldise kukkumise all aastaid. Selle ilmingu puhul usuvad inimesed, et tooted lähevad tulevikus veelgi odavamaks, vähendades selles ootuses tarbimist. See kõik aga tekitab probleeme majanduse kasvule.       

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles