Leedu juudikogukond mõistis seapea sünagoogi toomise hukka

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Seapea.
Seapea. Foto: SCANPIX

Laupäeval Kaunase sünagoogi sissepääsu juurde jäetud seapea tõi kaasa Leedu juudiorganisatsioonide hukkamõistu. Arvatakse, et solvangu taga on neonatsid, teatab uudistevõrk ELTA.


«Leedu Juutide Ühendus ja Leedu Juutide Usuline Ühendrus peavad seda natsistlikuks provokatsiooniks, mille eesmärgiks oli solvata Leedu juutide rahvuslikke ja usulisi tundeid,» teatasid kogukonna juht Simonas Alperavicius ja ülemrabi Chaim Burstein.

Judaismis, nagu ka näiteks islamis, peetakse siga räpaseks loomaks ning nende uskude järgijatele on sealiha söömine keelatud.

Gureviciuse sõnul tuleks seda rünnakut tõlgendada kui rünnakut kõigi usklike, mitte ainult juutide vastu. «Me loodame, et Leedu ühiskond ei ole osavõtmatu, sest see üksik antisemiitlike vandaalide tegu ei peegelda kogu Leedu ühiskonna suhtumist,» lausus ta.

Enne Teist maailmasõda elas Leedus 220 000 juuti. Suure kogukonna tõttu kutsuti Vilniust omal ajal isegi Põhja-Jeruusalemmaks. 95 protsenti sealsetest juutidest tapeti Saksa okupatsiooni ajal, selles veretöös aitasid natse ka paljud leedulased. Tänapäeval elab lõunapoolseimas Balti riigis üle 5000 juudi, neist umbes 500 Kaunases.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles