Igor Taro Ukraina päevik: 22.12

Igor Taro
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: mediarnbo.org

Ukraina üksuste jaoks olid viimased päevad taas rõõmustavad, kuna nende vältel ei hukkunud rindel ükski ukraina võitleja. Samas on vene separastistid läinud mõnedel rindelõikudel ühe agressiivsemaks ning rahu saabumine Ukraina-Venemaa vahelises sõjas lükkub aina kaugemasse tulevikku.

Arglikud katsed Ida-Ukrainas relvarahu kehtestamiseks on viinud mõneks ajaks sõjategevuse vaibumiseni peaaegu kogu rindel. Esimestel päevadel oli tuletegevust minimaalselt, kuid nüüdseks on tulevahetused ja kaudtulelöögid muutunud taas rutiiniks. Toimunud pole ka järjekordseid läbirääkimisi Minski-formaadis, vaid need on määramata ajaks edasi lükatud.

Näib, et kumbki osapool ei ole veel huvitatud olemasoleva olukorra kinnistamisest. Venemaa teeb näo, et pooldab rahu saavutamist, kuid tegelikkuses jätkab Ida-Ukrainasse relvade ja sõjavarustuse saatmist. Üldiselt juhivad kogu mängu niinimetatud separatistlikul rindel vene armee ohvitserid, kasutades meedia-tankistidena paari äraleierdatud kohalikku nägu. Isehakanud liidreid on Donetski ja Luganski oblastis vahetunud juba kolm rotatsiooni ning kõik märgid näitavad, et ka neljas ei jää tulemata. Pompöösselt vene meedia jaoks läbi viidud valimiste võidumehed on ühtäkki pildilt kadunud.

Vene armee ei ürita enam laialiulatuslikku pealetungi. Enamikul rindelõikudest kasutatakse häirivat tuld. Nii Mariupoli kui Debaltseve piirkonnas piirduvad venelased lihtsalt käsirelvade ja miinipildujate abil ukrainlaste positsioonide mõjutamisega, et need liialt relvarahumõtteid ei mõlgutaks. Donetski lennujaamas on üle-eile suisa proovitud arendada miskit rünnakulaadset, kuid sealne ukrainlaste kaitse on viimse millimeetrini lihvitud ja lennuväljal pole ühtki jalatäit maad, mis poleks Ukraina suurtükkide ja miinipildujate poolt sisselastud. Päästikupunktide ületamine on vene separatistide jaoks alati lõppenud taganemisega.

Isehakanud liidreid on Donetski ja Luganski oblastis vahetunud juba kolm rotatsiooni ning kõik märgid näitavad, et ka neljas ei jää tulemata.

Aktiivsust on olnud rohkem põhja pool, kus Ukraina positsioone on tulistatud juba kogu venelastel olevast relvastusest – alates pisematest granaadiheitjatest kuni võimsate suurtükkideni. Kui 9. detsembri paiku oli seal kaks tulevahetust päevas, siis eile juba suisa kolmteist. Olukord eskaleerub kõige kriitilisematel suundadel.

Seetõttu on loogiline ka Ukraina kaitsetööstuse jätkuv töö kolmes vahetuses ning ühe uute tehnika ja suurtükipartiide üleandmine armeele. Ajal kui Venemaa võimalused okupeeritud piirkondi üleval pidada aina ahenevad, kasvatab Ukraina oma kaitsepotentsiaali iga päevaga.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles