Satelliidiandmed näitavad hirmsat purustustööd Süüria kultuuripärandi kallal

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vaade Palmyra varemetele.
Vaade Palmyra varemetele. Foto: SCANPIX

Süüria konfliktis on alates 2011. aastast purustatud, kahjustatud või rüüstatud ligi 300 maailma kultuuripärandi objekti, teatas ÜRO täna sateliiidiandmetele tuginedes.

Eriti suurt kahju on saanud UNESCO maailma kultuuripärandisse kuuluvad iidne Aleppo linn ja kreeka-rooma aegne Palmyra kõrbeoaas.

«Rüüstamised, õhurünnakud, plahvatused ning taristu rajamine kultuuriobjektidele on meie pärandit tulevastele põlvkondadele oluliselt kahjustanud,» märkis ÜRO avalduses.

Maailmaorganisatsiooni raport keskendub 18 piirkonnale, mille seast kuus: Aleppo vanalinn, Bosra, Damaskus, Põhja-Süüria «surnud linnad», Crac des Chevaliers ja Palmyra on kantud UNESCO maailma kultuuripärandi hulka.

290 objekti satelliidifotode detailne analüüs näitab, et 24 neist on hävitatud, 104 tõsiselt purustatud ja 85 mõõdukalt purustatud. Võimalikku kahju näitavad satelliidifotod 77 objektil.

ÜRO väljendas avalduses tõsist muret Süüria hiiglasliku kultuuripärandi jätkuva kahjustamise pärast ning kutsus suurendama jõupingutusi nende kaitseks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles