Ungari peaminister: USA tahab meid tõmmata konflikti Venemaaga

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viktor Orbán.
Viktor Orbán. Foto: SCANPIX

Ungari peaminister Viktor Orbán ütles eile teleintervjuus, et USA üritab suurendada oma mõjuvõimu Kesk-Euroopa riikides ja kasutab Ungaris selleks näiteks korruptsioonisüüdistusi.

USA kehtestas oktoobris mitmetele Ungari kõrgetele võimuesindajatele reisikeelu seoses korruptsioonikahtlustega. Orbáni hinnangul on tegemist väljamõeldistega, mille eesmärgiks on tähelepanu kõrvalejuhtimine.

«Tegemist on väljamõeldisega ja iga terve mõistusega inimene saab sellest aru. Neil on vaja lihtsalt mõjuvõimu,» leidis riigipea.

Peaminister ütles riiklikule telekanalile M1 antud intervjuus, et USA mitte ainult ei sekku Kesk-Euroopa riikide siseasjadesse, vaid juba osaleb aktiivselt nende poliitilise elu korraldamises.

«Me oleme astunud uude ajastusse,» tõdes Orbán.

Peaminister lisas, et USA ja Venemaa vahele on Ukraina konflikti tõttu tekkimas külma sõja aegsed suhted ja Ungari soovib Ukraina olukorra suhtes erapooletuks jääda.

«USA tahab meid tõmmata konflikti Venemaaga, mis võib meie jaoks väga halvasti lõppeda. Venemaa ja USA vahel on tekkimas samasugused suhted nagu külma sõja ajal ja meie peame selles nende arvates osalema,» rääkis Orbán.

Ungari ja USA suhted on viimasel ajal halvenenud. Ühendriikide president Barack Obama kritiseeris septembris Budapesti kodanikuühiskonna tegevuse piiramise eest. Washington kehtestanud sissesõidukeelu kuuele korruptsioonis süüdistatavale kõrgele Ungari ametnikule.

Viimased kaks kuud on aset leidnud arvukalt meeleavaldusi peaminister Orbáni valitsuse vastu, mille on põhjustanud tema tihedad majandussidemed Venemaaga, väidetav korruptsioon tippametnike seas ning katsed maksustada interneti kasutamist.

Orbán juhib Ungarit alates 2010. aasta kevadest. Tema erakond Fidesz on saavutanud parlamendis liitlaspartei kristlike demokraatidega kahekolmandikulise enamuse kahtedel järjestikustel valimistel.

USA vabariiklasest senaator John McCain on nimetanud Ühendriikide senatis Orbánit «neofašistlikuks diktaatoriks, kes on mestis Vene presidendi Vladimir Putiniga».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles